top of page

Ma la-salade met gerookte tofu



Ik kreeg laatst in het forum de vraag of ik recepten wist met gerookte tofu (leuk, je mag altijd dingen vragen hè). Nou ben ik net een heel boek over tofu aan het maken, maar met gerookte tofu kook ik eigenlijk weinig. Het wordt veel door vegans gebruikt die dan zeggen dat de rooksmaak aan vlees doet denken, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Je kunt het meebakken in je wokgerecht, maar omdat de textuur door het roken heel stevig wordt, vind ik dat minder lekker. De smaak en stuctuur blijven wat mij betreft het beste overeind als je de tofu koud eet, zoals in deze ma la-salade.


In China bestaan er heel veel verschillende woorden voor pittig (la). Zo heb je aromatisch pittig, zoet pittig, geurig pittig en verdovend pittig: ma la. Het is een pittigheid die veel voorkomt in Szechuan, door de verdovende szechuanpeper. Deze salade valt wel mee hoor, qua pittigheid, maar door de szechuanpeperolie smaakt hij typisch Szechuanees. Door de zwarte azijn en knoflook is hij heerlijk fris.


Ik dacht overigens dat ik deze salade zelf had bedacht, maar ik hoorde Alison Roman over een soortgelijke salade praten met gerookte tofu en bleekselderij. Misschien is het dus een bestaand gerecht, maar ik kan er nergens iets over vinden. De combinatie van chili-olie, azijn, sojasaus, suiker en knoflook komt veel terug in de Szechuanese keuken, en smaakt in verschillende samenstellingen altijd net weer ietsje anders. Hij doet het ook goed als dumplingsaus of met wat Chinese sesampasa of tahin en een scheutje kookwater als noedelsaus.


Tofutip: Je kunt verschillende soorten gerookte tofu kopen. Mijn favoriet is die van het merk Taifun (zie foto). Die heeft een goede rooksmaak en ligt bij de Ekoplaza en Marqt.

Crispy tip: Ik gebruik peanuts in chili oil van Lao Gan Ma, mijn favoriete condiment. Dan heb je chili-olie en knapperige pinda's in één. Je kan ook crispy chili van hetzelfde merk of zelfgemaakte chili-olie met crisp zonder pinda's toevoegen. Voeg dan een hand zelfgemaakte pinda- of sojacrispies toe. Het mag ook allebei, voor extra veel crunch.


Edamame-tip: Je kunt ook edamame uit blik van Bonduelle kopen bij de super, maar ik heb altijd een zak gepelde boontjes van de toko in m'n vriezer. Die blijven lekker knapperig als je ze kort kookt. Ze kunnen rechtstreekt uit de vriezer in het water, je hoeft ze niet eerst te ontdooien.


No waste-tip: Het enige dat je bij dit gerecht overhoudt is komkommer. Ik hoef je hopelijk niet te vertellen wat je allemaal met een komkommer kan, maar ik zou de andere helft pletten en mengen met een scheutje zwarte azijn, soja, sesamolie, knoflook en een snuf suiker voor een snelle salade.


INGREDIËNTEN 3 eetl. peanuts in chili oil (zie tip)

2 eetl. lichte sojasaus 1 eetl. zwarte azijn 1/2 theel. szechuanpeperolie

1/2 theel. kristalsuiker

1 teen knoflook

50 gram gepelde edamame (sojabonen, zie tip)

200 gram gerookte tofu (zie tip) 1/2 komkommer 15 gram koriander


BEREIDINGSWIJZE

  1. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook.

  2. Doe de peanuts in chili oil, sojasaus, zwarte azijn, szechuanpeperolie en kristalsuiker in een grote kom.

  3. Rasp de knoflook boven de kom en meng alles goed door.

  4. Kook de edamame circa 1 minuut, of tot ze beetgaar zijn. Giet af, spoel af onder koud water en doe in de kom bij de saus.

  5. Snijd de tofu en komkommer in kleine blokjes, ongeveer zo groot als de edamame. Voeg toe aan de kom en schep om.

  6. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Meng het grootste deel door de tofusalade en gebruik een beetje als garnering.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page