top of page

Mango sticky rice met pandanHappy Noededeldag allemaal!!! Als je het nog niet hebt gedaan, koop Noedels dan nu als de wiedeweerga! Via dit linkje of ga natuurlijk jaar je favo boekhandel. Als ik je nog een kooptip mag geven, wil ik je graag naar de Indiase supermarkt sturen. Ik begrijp dat niet iedere stad dat heeft, maar mocht je een bij eentje in de buurt zijn, doe jezelf een plezier en koop daar please een keer een mango. Mango's uit India en Pakistan zijn echt something else, zo ontzettend sappig en smaakvol. Misschien niet het allerbest voor het milieu, maar ja, soms vind ik dat ik mezelf mag trakteren. Vooral op dagen dat m'n boek bijna uitkomt.


In Amsterdam koop ik mijn mango's bij Himalaya Supermarkt op de Admiraal de Ruijterweg (west) of bij Saeed's Curry House in de Javastraat (oost). Gewoon een vrijblijvende tip hoor, je kan deze mango sticky rice ook met mango uit de supermarkt maken. De toko verkoopt soms mango in de vriezer, die is ook fijn. Die is al geschild en gehalveerd, die hoef je dus alleen nog maar in plakjes te snijden. Voor de verandering heb ik pandan door de kleefrijst gedaan, dat leek me leuk. Ik heb pandanpasta gebruikt, van die stroperige uit een dun klein flesje. Je kunt ook pandanbladeren aan de kokosmelk toevoegen om de boel smaak te geven. Dan krijgt hij alleen niet dat leuke kleurtje.


Crunchy tip: Als je geen mungbonen hebt kun je ook iets anders knapperigs over je gerecht strooien. Gezouten pinda's die je even fijnstampt in de vijzel bijvoorbeeld.


Podcasttip: Ik luisterde laatst een leuke podcast over de rol van mango's in India (deze). De podcast heet Bad Table Manners en is sowieso heel interessant, over Zuid-Aziatische (ze bespreken voornamelijk India, maar ook Pakistan en Nepal) eetcultuur en de westerse blik daarop.


INGREDIËNTEN (4 personen)

300 gram kleefrijst

30 gram mungbonen (urid dal)

400 ml kokosmelk

1 eetl. pandanpasta

100 gram + 1 eetl. kristalsuiker

zout

2 mango's


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de kleefrijsst in een zeef tot het water dat eraf komt helder is. Doe de rijst in een kom met ruim water en laat 8 tot 12 uur weken.

  2. Week de mungbonen 2 uur in een kom ruim water. Giet de mungbonen af en spreid uit op keukenpapier of een schone theedoek om te drogen.

  3. Breng water aan de kook in een stoompan of pan waar je een stoommand in zet. Bedek de binnenkant van de stoompan of -mand met een schone kaas- of theedoek. Giet en spoel de rijst af en doe in de met doek beklede stoompan of -mand. Stoom de rijst in 30 minuten gaar.

  4. Doe intussen 150 milliliter koskosmelk met 1 eetlepel suiker in een steelpan. Verwarm tot de suiker en het zout zijn opgelost en zet apart.

  5. Verwarm de rest van de kokosmelk, de suiker, pandanpasta met een snuf zout in een pan en verwarm tot de suiker en het zout zijn opgelost. Doe de gestoomde rijst bij de kokosmelk in de pan en draai het vuur laag. Roer goed en laat 1 tot 2 minuten zachtjes garen, tot de rijst de kokosmelk heeft opgenomen. Draai het vuur uit en laat de rijst iets afkoelen, tot iets warmer dan kamertemperatuur.

  6. Verhit intussen een wok of koekenpan en rooster hierin de mungbonen in circa 3 minuten goudbruin en knapperig. Breng ze heel licht op smaak met zout.

  7. Halveer de mango's en haal uit de schil. Snijd er reepjes van en leg deze op de rijst. Giet er kokossaus overheen en maak af met de mungbonen.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page