top of page

Natte rijst met boerenkool en crispy sambal


In Opscheppers (je luistert m'n podcast toch al wel hè?) had Brian het deze week over rijstepap als ziektebestrijding. Helaas werd ik deze week zelf ziek, maar gelukkig had ik wel net zijn tip in m'n achterhoofd. Nu eet ik al de hele week pap. Eerder deze week maakte ik het bijvoorbeeld met kant-en-klaar dashipoeder, ook een tip. Dit recept is met 's werelds andere beste ziektebestrijder kippenbouillon. En niet zo papperig als dat ik hem normaal maak, dit is eigenlijk gewoon natte rijst. Dat hoeft minder lang op te staan, maar geeft hetzelfde comforting gevoel.


Toevallig stond hier nog een grote pan kippenbouillon op het vuur, die heb ik dus gebruikt. Gebruik hoe dan ook wel zelfgemaakte kippenbouillon, die kan je al maken van alleen wat kippenbotten of vleugels, bosui en wat gember. In deze zat ook wortel, bleekselderij en foelie, maar kijk maar wat je in huis hebt. Het spicy sausje erop is een soort gepimpte crispy sambal. Mocht je net als ik helemaal verstopt zitten, komt door al die pepers alles zo weer los.


Vega-tip: Als je vegetarisch eet kun je natuurlijk ook bouillon maken van restjes groente en paddenstoelen.


Boerenkooltip: Ik had hele bladeren boerenkool, die kan je iets groter snijden en dat is lekker. Als je die niet kunt vinden, gebruik je gewoon die fliebertjes uit een zak. Prima.


No waste-tip: Het sausje is meer dan je waarschijnlijk nodig hebt, maar blijft lang goed en is lekker op alles.


INGREDIËNTEN (2 personen)

100 gram Japanse rijst

750 ml zelfgemaakte kippenbouillon 1 eetl. sojasaus

6 cm gember

100 gram boerenkool

3 eetl. neutrale olie

2 eetl. sambal oelek

3 eetl. pinda's

1 eetl. sesamzaad (ongeroosterd)

1/2 theel. kristalsuiker

2 gekookte eieren (ik doe altijd 5 minuten)

1 bosui zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan totdat het water dat ervan afkomt helder is. Snijd de helft van de gember in plakken (bewaar de andere helft) en doe samen met de rijst, kippenbouillon en sojasaus in een pannetje. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst 15 minuten zachtjes pruttelen.

  2. Verwijder de nerven van de boerenkool (zie tip) en snijd de bladeren in stukken. Voeg toe aan de pan, schep om en gaar het geheel nog 15 minuten, tot de boerenkool beetgaar is en de rijst lekker soggy.

  3. Maak intussen het sausje. Snijd de rest van de gember in dunne reepjes (julienne) en verhit de neutrale olie in een koekenpan. Bak de gember, pinda's en het sesamzaad op halfhoog vuur een paar minuten tot de pinda's en het sesamzaad verkleuren. Doe de inhoud van de pan in een kommetje en meng met de sambal en de kristalsuiker.

  4. Snijd de bosui in dunne ringen. Verdeel de rijst als die klaar is over 2 kommen. Halveer de eieren en leg op de natte rijst. Maak af met het sambalsausje en de bosui.

523 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page