top of page

Noedels met koriander-misopesto


Pasta pesto heeft niet de allerbeste reputatie. Waarschijnlijk omdat mensen vaak terugdenken aan hun studententijd waarin ze pesto uit een potje (waarom bestaat dit überhaupt?) door hun te gare spaghetti roerden. Dat is natuurlijk helemaal niet lekker. Pasta met zelfgemaakte pesto is een van de lekkerste en simpelste dingen die er zijn. De perfecte saus is glanzend en blijft goed aan je pasta hangen. De truc? Een klont boter en kookwater. Ik heb dit al vaker gezegd, want het geldt voor ongeveer elke pasta. Ook pasta met tomatensaus. Gebruik meer kookwater dan je eigenlijk denkt dat je nodig hebt en blijf roeren tot de perfecte substantie ontstaat.


Deze pesto is ietwat Aziatisch door koriander en miso, maar het basisprincipe is hetzelfde. Kruiden, noten en umami. Normaal is de Parmezaanse kaas de umami, nu is het miso. Die heeft een soortgelijke hartige en zoute smaak. Ook fijn als je niet van dierlijke producten in je dieet houdt: door kaas te vervangen door miso, is deze pesto helemaal vegan. Normaal wordt pesto met pijnboompitten gemaakt, maar in principe kun je alle noten gebruiken. Ik had toevallig nog amandelen in huis, maar pistache, walnoten of hazelnoten zouden ook lekker zijn.


Miso-tip: Als je niet vaak miso gebruikt, vind ik het onzin om verschillende kleuren in huis te halen. Ik heb altijd lichte/witte miso die ik overal voor gebruik, ook als ik volgens een recept eigenlijk een andere nodig heb. Hoe donkerder, hoe sterker de smaak.


Noedeltip: Je kunt voor dit gerecht in principe elke soort tarwenoedel gebruiken. Ik gebruikte dikke Taiwanese noedels, die kun je bij de toko kopen (hier bijvoorbeeld). Die zijn heel lekker glibbertig van structuur.


No waste-tip: De pesto is net als Italiaanse pesto de volgende dag ook heerlijk op een boterham met kaas.


INGREDIËNTEN (2 personen)

25 gram koriander

1 teen knoflook, gepeld

25 gram amandelen

2 eetl. miso (zie tip)

75 ml olijfolie

versgemalen witte peper

200 gram noedels (zie tip)

zout klontje boter


BEREIDINGSWIJZE

  1. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) en de knoflook grof.

  2. Doe de koriander, knoflook, amandelen, miso en olijfolie in de beker van een staafmixer en pureer. Proef en breng op smaak met versgemalen witte peper. De miso is al zout, dus als het goed is heb je geen zout nodig.

  3. Breng een pan ruim gezouten water aan de kook en kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet de noedels af maar bewaar wat van het kookwater.

  4. Doe de noedels samen met de pesto, een flinke klont boter en wat kookwater in een kom en meng totdat een glanzende saus ontstaat. Ik gebruikte op deze hoeveelheid ongeveer 125 milliliter kookwater, maar begin met de helft en voeg steeds een beetje meer toe.

  5. Verdeel de noedels over 2 kommen en serveer.

216 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page