top of page

Noedels met paddenstoelen en misoboterAls ik op Instagram soms vraag of jullie verzoekjes hebben is het meest gehoorde 'meer miso' of 'iets met miso'. Als je van miso houdt, kan ik me voorstellen dat je in mijn recepten wel iets tekort komt. Ik geloof dat ik de hype niet helemaal snap. Begrijp me niet verkeerd hoor, I love een goede misosoep. Zo eentje die je in Japan bij elke maaltijd krijgt met alleen wat blokjes zijden tofu en zeewier erin. Japanse gefrituurde aubergine met miso (nasu dengaku) vind ik ook heerlijk. O of gegrilde makreel met miso, maar die maak ik thuis niet zo vaak.


Ik hoef alleen niet al mijn groenten in een miso glaze en mijn hart gaat ook niet sneller kloppen als ik iemand het in een cake of koekjes zie stoppen. De enige andere manier waarop ik het soms eet, is misoboter. Ik zeg nu wel misoboter, alsof het een homogeen product is. Maar de realiteit is dat ik vaak gewoon een klont boter en miso toevoeg aan noedels of groente. Het smelt en mengt dan automatisch door elkaar, dus ik zie niet in waarom je het van tevoren zou mengen. De smaak van miso kan nogal overheersen, maar de boter maakt hem ietje minder sterk en romiger.


Ik vond ergens achterin m'n kast nog een geinige noedelvorm. Ik ben nog steeds op budgetdieet, dus ga steeds vaker even neuzen en gebruik dingen die er al veel te lang liggen. Op de verpakking stond 'sliced noodles' en het zijn een soort van velletjes. Geen idee waar ik dat ooit gekocht hebt, maar dit recept werkt met alle soorten noedels. Ik roer ook soms miso en boter door spaghetti. Met de paddenstoelen mag je ook freestylen. Ik had nog hele mooie girolles in huis, maar elke andere paddenstoel will do. O en het is weer een nieuwe maand dus here you go, een nieuwe playlist!


INGREDIËNTEN (1 persoon)

200 gram paddenstoelen naar keuze

olijfolie om in te bakken

1 eetl. witte miso

2 eetl. boter

1/2 limoen

100 gram noedels of pasta naar keuze

bieslook om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Veeg de paddenstoelen schoon met een theedoek. Verhit een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak daarin de paddenstoelen goudbruin. Hoe lang dat duurt is een beetje afhankelijk van je paddenstoel. Zorg in ieder geval dat al het vocht dat er uit komt verdampt zodat de paddenstoel daarna echt kan bruinen.

  2. Zet het vuur uit en voeg de boter en miso toe. Rasp de limoen erboven en knijp er een beetje limoensap boven. Laat staan terwijl je noedels koken.

  3. Kook de noedels of pasta zoals aangegeven op de verpakking.

  4. Schep de noedels vanuit het water bij de paddenstoelen in de pan zodat er een klein beetje kookwater meekomt. Roer door elkaar tot een glanzende saus ontstaat.

  5. Snijd de bieslook ragfijn, meng door de noedels en serveer.

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page