
M'n bestie is bevallen (hoi Veer!!!) en haar lievelingseten is paddenstoelen. Het kwam dus goed uit dat ik zoals gewoonlijk weer eens China-videos aan het kijken was. YouTube-legende Dianxi Xiaogo woont in de provincie Yunnan, die bekend staan om paddenstoelen. Ik ga daar binnenkort heen dus wil zo veel mogelijk paddenstoelencontent tot me nemen en toen ik deze video zag ben ik linea recta naar de winkel gelopen om oesterzwammen te halen. Ik was instant gebiologeerd door de paddenstoelenolie die ze maakt door 'chicken mushrooms' (die hebben we hier niet, vandaar mijn keuze voor oesterxwammen) langzaam in olie te garen waardoor ze knapperig worden en de olie de smaak van paddenstoelen krijgt. Wow.
Dianxi doet er ook nog verse groene szechuanpepers in. Die had ik hier natuurlijk niet, dus ik voegde op het allerlaatst een handje gedroogde groene szechuanpepers toe. Die kan je bij de meeste Chinese supermarkten wel kopen, en anders kun je ook rode gebruiken. Doordat je de chili lang laat trekken heb je niet veel nodig, de olie wordt best pittig. Daarom heb ik de saus voor m'n vriendin, die borstvoeding moet geven, aangelengd met nog wat zwarte azijn en een snuf suiker. Beide maken eten minder pittig. De olie is veel meer dan je nodig hebt voor de noedels, maar is ook lekker om groente in te roosteren of over rijs met ei natuurlijk. O en het is weer een nieuwe maand, dus hier weer een nieuwe playlist. Ik ben in een gloomy herfst vibe, can you tell?
PADDENSTOELENOLIE (200 ml)
250 gram oesterzwammen
150 ml zonnebloemolie
4 gedroogde hele pepers 2 eetl. groene szechuanpepers
NOEDELS (2 personen)
200 gram noedels
3 eetl. paddenstoelenolie + paddenstoelen
2 eetl. sojasaus
1 eetl. zwarte azijn
snuf zout
snuf kristalsuiker
1 bosui
BEREIDINGSWIJZE
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Knip de gedroogde chilipepers in stukken van 1 centimeter en verwijder de zaden.
Doe de zonnebloemolie samen met de oesterzwammen en chilipepers in een wok of koekenpan en zet het vuur hoog. Zet als de paddenstoelen flink borrelen het vuur lager en laat de paddenstoelen en chili 15-20 minuten zachtjes pruttelen. De paddenstoelen moeten eruit zien zoals op de foto, donkerbruin en crispy. Je denkt misschien dat de pepers verbranden en dat de paddenstoelen langer nodig hebben, maar dat is niet zo.
Voeg de groene szechuanpeper toe en zet na 30 seconden het vuur uit. Laat de olie afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast of op kamertemperatuur mag eigenlijk ook.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en meng met 3 eetlepels paddenstoelenolie, paddenstoelen, de sojasaus, zwarte azijn, zout en suiker.
Hak de bosui in dunne ringen en meng door de noedels en serveer.
Comments