top of page

Opgeklopte knoflook-kruidenspread


Het recept van deze week is een betaalde samenwerking met Blue Band.


Een van de meest gemaakte recepten uit de eetclub blijft mijn opgeklopte chili-knoflookboter. Ik snap het wel. Het is niet moeilijk om te maken en wel een werkelijk spektakel op elke tafel waar je hem op zet. Deze week maken we een plantaardige variant met Blue Band Roombeter. Als je mijn socials en podcast volgt, weet je inmiddels dat ik dat spul overal doorheen kieper. Van curry’s en pastasauzen tot koekjes. Maar het leek met wel leuk om er even een recept mee te maken waar het echt om de Roombeter draait. Hier mag hij pontificaal in al z’n glorie op een bord, het liefst midden op de tafel.


Dit zijn in principe gewoon de smaken van een klassieke kruidenboter met knoflook en peterselie, maar dan een plantaardige versie gepimpt met knoflookcrispies. De olie die je overhoudt van crispies maken gaat ook door de spread, en helpt om hem iets zachter te houden. Dan kun je hem dus als je hem niet in één keer opeet in de koelkast bewaren, en blijft hij lekker smeerbaar. Dat dit lekker is op kraakvers brood hoef ik je natuurlijk niet te vertellen, maar roer het ook vooral door je pasta of schep het over groente. Ik hoor dat asperges in het seizoen zijn, daar lijkt het me ook heerlijk bij.


INGREDIËNTEN

4 tenen knoflook 75 ml olijfolie 250 gram Blue Band Roombeter, op kamertemperatuur 15 gram peterselie 15 gram dille 1 kleine sjalot peper & zout

BEREIDINGSWIJZE

1.     Snijd 3 van de tenen knoflook in zo dun mogelijke plakjes. Doe ze samen met de olijfolie in een koekenpan en zet het vuur halfhoog. Mijn knoflookcripsies worden altijd mooier als ik ze in koude olie start. Bak de knoflook in een een paar minuten goudbruin. Zet het vuur niet te hoog, ze moeten de hele tijd zachtjes pruttelen. En blijf goed roeren.

2.     Giet de knoflook af in een zeef boven een mengkom om de olie op te vangen. Spreid de knoflookcrispies uit op keukenpapier en laat uitlekken.

3.     Snijd de Blue Band Roombeter in blokjes en voeg toe aan de olie.

4.     Rasp de vierde teen knoflook boven de Roombeter.

5.     Pluk de blaadjes van de dille en peterselie en hak fijn.

6.     Snipper de sjalot.

7.     Meng de knoflook, sjalot en kruiden voorzichtig met een spatel door het Roombeter-oliemengsel. Breng op smaak met peper en zout.

8.     Gebruik vervolgende een elektrische mixer of om de spread op te kloppen. Dit duurt best wel een tijdje, zeker 5 minuten. Het moet echt luchtig zijn. Je voelt op een gegeven moment dat het kloppen makkelijker wordt omdat er dan meer lucht in zit. Klop dan nog 2 minuten door.

9.     Schep de spread als hij klaar is op een bord en maak af met de knoflookcrispies.


Bewaren: In de koelkast is dit sowieso wel 1-2 weken goed. Voeg de knoflookcrispies wel altijd pas op het laatste toe zodat ze knapperig blijven.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page