top of page

Panna cotta met rijstepap

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars


Gezien mijn alom bekende liefde voor rijst en jiggle jiggle, zal het je niet verbazen dat rijstepap een van mijn all time favoriete desserts is. Ik ben al enorm fan van dat goedkope rijstdessert dat je bij de supermarkt koopt, maar zelfgemaakte nog warme pap is natuurlijk het allerlekkerst. Om het nog extra jiggle jiggle te maken, heb ik er deze week panna cotta van gemaakt. You're welcome. Je pureert rijstepap door gekookte room en een deel van de slagroom klop je lobbig. Die lobbige slagroom schep je er op het laatst doorheen, wat zorgt voor een waanzinnige structuur die luchtig en stevig tegelijk is. Voor de mensen die fan zijn van het ijs van Van der Linden in Amsterdam: dit lijkt er een beetje op, maar dan met rijst. Fucking hemels dus.


Ik hou ervan als panna cotta nét genoeg is opgestijfd, maar eigenlijk nog heel losjes is. Dat 'ie zeg maar bijna in elkaar zakt. Daardoor komen sommige exemplaren misschien niet zo mooi uit het vormpje, maar dat is niet erg. Je kunt de panna cotta ook in kleine glaasjes serveren, dan heb je dat probleem sowieso niet. Je kunt de rijst ook heel laten, dan heb je grotere stukjes rijst in de panna cotta en dat is heel lekker. Voeg dan wel een extra gelatineblaadje toe. Je zou er nog een saus of knapper bij kunnen eten, iets (kokos)karamelligs of koekerigs bijvoorbeeld. Wat mij betreft is dat echter totaal niet nodig.


No waste-tip: Bij dit recept heb je niet zo veel over, alleen een beetje slagroom. Gelukkig kun je dat gewoon opkloppen en bij toetjes eten of zo uit de kom.


INGREDIËNTEN (6 tot 8 personen)

50 gram sushirijst

400 ml volle melk

75 gram kristalsuiker

1 vanillepeul

400 ml slagroom

1 blaadje gelatine


BEREIDEN

  1. Doe de sushirijst samen met de volle melk en 25 gram suiker in een pannetje. Snijd de vanillepeul overlangs doormidden en schraap het merg er met een mesje uit. Voeg het merg en de peul toe aan de rijst.

  2. Zet het vuur hoog en breng aan de kook (kijk uit, het kookt snel over). Draai het vuur zo laag mogelijk en doe een deksel op de pan. Kook de rijst in circa 40 minuten gaar. De rijst mag echt best wel zacht zijn, het kan iets langer of korter duren afhankelijk van je pan/vuur. Roer af en toe goed door, zodat de onderkant niet aankoekt.

  3. Doe de rijstepap in de beker van een staafmixer en veeg de pan schoon. Doe 250 milliliter slagroom samen met 50 gram suiker in de pan en kook in tot je nog ongeveer 200 milliliter overhebt.

  4. Week intussen de gelatine in koud water.

  5. Doe de gekookte room bij de rijstepap in de kom van de staafmixer en pureer. Er mogen nog wel een paar halve rijstkorrels in zitten, maar het meeste moet gepureerd zijn.

  6. Knijp de gelatine uit en meng door het romige rijstmengsel. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  7. Klop de rest van de slagroom lobbig en schep deze door het rijstmengsel. Dat mag echt niet te warm zijn, dan wordt de geklopte slagroom namelijk minder luchtig.

  8. Verdeel het mengsel over 6 tot 8 vormpjes of kleine glazen. Ik gebruik hiervoor altijd siliconen muffinvormpjes, zodat je de panna cotta er makkelijk uit kan wippen.

  9. Laat de panna cotta minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht opstijven.

  10. Maak de panna cotta aan de zijkanten voorzichtig los met een mes en wip uit de vorm, of eet zo uit je glas.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page