top of page

Pindanoedels met knoflookcrispies

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021


Je hebt nooit genoeg recepten voor 15-minuten-noedels, al helemaal niet als je in die tijd ook nog eens zelf crispies kunt maken. En laat het nou net die crispies en bijbehorende olie zijn, die dit gerecht tot een grandioos succesnummer maken. Als je flinterdun gesneden knoflook langzaam knapperig bakt in olie, geeft de knoflook smaak af aan de olie. Dat is lekker. In die olie bak je vervolgens pinda's en sesamzaadjes en die olie die je dan nog overhoudt, gaat door de saus. Als mensen het hebben over 'smaken opbouwen' en 'gelaagd koken', is dit wat ze bedoelen.


Het geheel wordt zo lekker sauzig doordat je kookwater van de noedels toevoegt. Daarin zit zetmeel, wat ervoor zorgt dat de saus mooi bindt en glanzend wordt. Pas deze truc ook altijd toe als je pasta maakt. Een beetje kookwater en een klontje boter op het laatst, zorgen voor de beste pasta pesto uit je leven.


In dit recept gaat de veel omstreden smaakversterker ve-tsin, ook wel bekend als msg. Mensen blijven hier een negatieve associatie bij hebben, terwijl er geen enkel bewijs is dat het slecht voor je zou zijn of dat je er hoofdpijn van krijgt. Kijk dit filmpje van Harold McGee maar even of lees dit artikel met een van mijn helden Eddie Huang (koop ook meteen zijn boeken, hij is grappig). De vooroordelen over ve-tsin komen veelal voort uit racisme en zijn echt klinkklare onzin, dus hoppa, gewoon door die noedels ermee!


Ik eet deze noedels het liefst met gekookte broccoli met wat sesamolie en zout. Maar ja, dat geldt voor bijna alles.


Crispietip: Je kunt voor de crispies alles gebruiken wat je in huis hebt. Je kunt ook koriander- of komijnzaad toevoegen, andere nootjes gebruiken of het sesamzaad weglaten. Zolang je de knoflook maar niet weglaat, want die zorgt voor de smaak door heel het gerecht.


No waste-tip: Dit is niet een recept waarbij je veel restjes overhoudt. Als je bosuiwit hebt, kun je dit in de vriezer bewaren om later bouillon van te maken. Ik had iets te veel crispies en bosuigoen, dat heb ik de volgende dag gegeten op yoghurt met een gekookt ei en chili-olie. Maar het zou ook lekker zijn op een simpel roerei.


INGREDIËNTEN (2 personen)

2 tenen knoflook, gepeld 6 eetl. neutrale olie 4 eetl. gezouten vliespinda's 1 theel. geroosterd wit sesamzaad 1 theel. zwart sesamzaad

4 eetl. pindakaas (goedkope aub, niet van die stroeve bio-onzin)

1/2 theel. kristalsuiker 1/2 theel. ve-tsin

2 eetl. sojasaus 2 eetl. rijstazijn

zout

200 gram tarwenoedels 1 bosui


BEREIDINGSWIJZE


De crispies

 1. Zet een zeef klaar boven een kom.

 2. Snijd de knoflook met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Echt dun! Dikke knoflookcrispies zijn niet lekker.

 3. Doe de knoflook samen met de olie in een koekenpan en draai het vuur halfhoog. Zet zodra de olie licht borrelt het vuur laag en bak de knoflook onder constant roeren circa 3 minuten. Let goed op dat de knoflook niet verbrandt. Het is afhankelijk van de sterkte van je vuur, dus hou het goed in de gaten, het kan zo gebeurd zijn.

 4. Giet de knoflook af in de zeef en doe de olie terug in de pan.

 5. Hak de helft van de pinda's grof en laat de andere helft heel. Doe alle pinda's samen met het sesamzaad in de pan. Draai het vuur halfhoog en bak de pinda's en zaadjes 1 tot 2 minuten, tot de pinda's licht verkleuren.

 6. Giet de pinda's en sesamzaadjes af in de zeef waar de knoflook in zit en vang de olie weer op in de kom eronder.

 7. Stort de crispies op een met keukenpapier bedekt bord en spreid uit om af te koelen.


De noedels

 1. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking.

 2. Meng intussen de olie waarin je de crispies hebt gebakken met de pindakaas, kristalsuiker, ve-tsin, sojasaus en rijstazijn. Proef en breng op smaak met zout. Gebruik genoeg zout, anders smaakt de saus te zuur. Goed proeven!

 3. Snijd de bosui in dunne ringen.

 4. Schep de noedels met een keukentang in de kom bij de saus en schep goed om. Als je geen keukentang hebt, kun je de noedels ook afgieten, maar bewaar dan wel een deel van het kookwater.

 5. Voeg ongeveer 100 milliliter van het kookwater roe en blijf husselen tot een mooie, glanzende saus ontstaat. Aan het begin lijkt dit misschien wat veel, maar het komt echt goed.

 6. Verdeel de noedels over 2 kommen en maak af met de crispies en bosui.

334 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page