top of page

Preview: Broodje sambal goreng tofu


Foto: Sophia van den Hoek


Verrassing! Vanaf nu, totdat mijn tofuboek uitkomt, krijg je elke maand een preview uit het boek. Het boek komt 23 augustus uit. Dat betekent dat je in juli ook nog een recept krijgt en in augustus. Drie stuks, schoon aan de haak. Uiterst exclusief, speciaal voor mijn lievelingspersonen. En voor de duidelijkheid: de previews zijn natuurlijk bovenop de wekelijkse recepten die je toch al krijgt. Gewoon een leuk extraatje. Because you're worth it. We beginnen met een lekker broodje.


Kan je niet wachten tot het boek uit is? Je kunt het hier alvast bestellen. Dan ploft het 23 augustus bij je op de mat.


Broodje sambal goreng tofu

Het is van groot belang dat je voor dit broodje het perfecte pistoletje koopt. Hij moet

knapperig zijn en lekker fluffy vanbinnen. Een beetje zoals die je bij een goede slager krijgt

of bij een Surinaams/Javaans eethuis. Ga dus langs een goede bakker of vraag je slager of je

losse pistoletjes mag kopen. Als je die niet kunt vinden, is deze pittige, kleverige tofu ook

heerlijk op rijst.


INGREDIËNTEN (4 personen) 1 rode ui, gepeld

1/2 komkommer

100 ml natuurazijn

1 eetl. kristalsuiker

zout

1 theel. korianderzaad

35 gram tamarindepulp

1 sjalot, gepeld

4 tenen knoflook, gepeld

2 rode chilipepers

400 gram stevige tofu

neutrale olie om in te frituren

2 blaadjes daon salam (soort Indonesische laurier, te koop bij de toko)

30 gram palmsuiker

1 eetl. sambal oelek

2 eetl. ketjap manis


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de ui in dunne ringen en de komkommer in dunne reepjes (julienne). Als je zin hebt, kun je eerst met een lepel de zaadlijsten van de komkommer verwijderen.

  2. Meng de natuurazijn met de kristalsuiker en een snuf zout en roer tot die zijn opgelost. Voeg het korianderzaad, de ui en de komkommer toe en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt. Schep de boel af en toe om, zodat alles goed onderstaat. Je kunt dit ver van tevoren doen, het wordt alleen maar lekkerder.

  3. Giet 150 milliliter kokend water op de tamarinde en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.

  4. Hak de sjalot grof, snijd de knoflook in dunne plakjes, snijd de rode peper in dunne ringen. Maal samen in een vijzel of keukenmachine. Als je die niet hebt, kun je de ingrediënten ook gewoon zo fijn mogelijk hakken.

  5. Snijd de tofu in kleine blokjes.

  6. Verhit een dikke laag neutrale olie in een wok of koekenpan en frituur de tofu in 8 minuten goud en knapperig. Haal uit de pan en zet apart.

  7. Giet net zoveel olie uit de pan dat er nog 2 eetlepels in zitten en draai het vuur iets lager. Fruit de sjalot, knoflook en rode chilipeper circa 2 minuten.

  8. Prak de tamarinde los met een lepel in het water en doe in de pan samen met de daon salam, palmsuiker, sambal oelek, ketjap en de knapperige tofu.

  9. Draai het vuur weer hoger en bak het geheel tot de saus ingekookt en kleverig is, circa 3 minuten.

  10. Snijd de pistoletjes doormidden, beleg met de ingemaakte ui en komkommer en de tofu en serveer.


102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page