top of page

Rijst en tofu met dubbel paddenstoelDeze rijst met shiitake, shisoblad en omelet is een van mijn favo meeneemmaaltijden voor op reis of naar het strand. Om er nog iets meer een maaltijd van te maken, bak ik er tofu bij met nóg meer paddenstoelen. Paddenstoelenpoeder, that is. Ik at er obviously ook nog broccoli met sesamolie bij. Paddenstoelenpoeder wordt veel gebruikt in o.a. Korea en Taiwan, daar kun je het bij de supermarkt in zakjes kopen. In Nederland heb ik het nog nooit gevonden, behalve op websites voor fitte mensen die het voor gezondheidsdoeleinden gebruiken. Maar dat is vaak de reishi-paddenstoel die volgens mij niet zo veel smaak heeft.


Koop gewoon gedroogde paddenstoelen (ik gebruik shiitake) bij de toko en doe die in een koffiemolentje of blender. Zeef het poeder voor de zekerheid nog even, zodat er geen stukjes meer in zitten en je bent klaar. Het is ook heel lekker om bouillons en sauzen mee op smaak te brengen. Als je geen koffiemolentje hebt, kun je ook een snuf MSG aan de maizena toevoegen. Dan heb je wel echt een stuk minder nodig, misschien 1/4 theelepel.


Shisotip: Sinds terug ben uit Korea heb ik altijd shisobladeren in huis. Daar kreeg je namelijk overal perillablad bij, wat ongeveer hetzelfde is. De smaak is kruidig en het is heerlijk om als 'wrap' te gebruiken, maar ook om door dingen heen te roeren. Je koopt het bij de toko, maar als je het niet kunt vinden kun je ook basilicum, munt of een combinatie van die twee gebruiken.


No waste-tip: Het is nogal onmogelijk om 1 eetlepel paddenstoelenpoeder te maken. Je koffiemolentje of blender moet wel gevuld zijn, anders 'pakt' hij de paddenstoelen niet. Het poeder blijft in een potje lang goed en je kunt het echt overal doorheen doen. Door noedels, sausjes, soepen. Het is gewoon een snelle manier om umami aan iets te geven.


INGREDIËNTEN (2 personen)

200 gram pandanrijst (kortkorrelig mag ook)

300 gram tofu (ik had pressed tofu van Unicurd)

2 eetl. maizena

1 eetl. paddenstoelenpoeder (zie tip)

2 eieren

250 g shiitake of andere paddenstoelen

20 shisobladeren (zie tip) 1 theel. sesamolie

1 theel. rijstazijn neutrale olie om in te bakken

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Spoel de rijst af in een zeef onder de kraan totdat het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met een snuf zout en 350 milliliter water in een pannetje. Doe het deksel erop, breng aan de kook en zet het vuur op z'n allerlaagst. De rijst is klaar als al het water is verdampt, na zo'n 15 minuten. Zet het vuur uit en laat de rijst staan terwijl je de rest van de ingrediënten maakt.

  2. Meng de maizena met het paddenstoelenpoeder en een flinke snuf zout. Snijd de tofu in plakjes en haal door het mengsel.

  3. Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de tofu in 5 tot 8 minuten knapperig. Doe dit eventueel in delen zodat de tofu in 1 laag in de pan past. Laat de tofu uitlekken op een bakrooster zodat hij knapperig blijft.

  4. Hak de shiitake en bak in een laag olie in 5 minuten goudbruin. Haal uit de pan en doe in een grote kom.

  5. Kluts de eieren met een snuf zout, giet in de wok of koekenpan en zorg dat het ei in een mooie dunne laag over de pan is verdeeld. Bak kort tot de bovenkant gaar is (je hoeft hem niet om te draaien).

  6. Haal de omelet voorzichtig uit de pan, rol op en snijd in repen. Doe bij de paddenstoelen in de kom.

  7. Hak de shiso fijn en doe samen met de gekookte rijst, sesamolie en rijstazijn bij de paddenstoelen in de kom en meng. Proef en breng op smaak met zout.

  8. Verdeel de rijst over de borden en leg de tofu erboven op. Maak de tofu eventueel nog af met wat flaky zout.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page