top of page

Rijstballetjes met spicy tuna en furikakeIn Taiwan, waar ik nu ben zoals je weet, is lekker eten vinden niet ingewikkeld. Elke keer als ik de hoek om loop, staan er weer nieuwe karretjes met snacks en baal ik dat ik in de straat ervoor al gegeten heb. Ik zit voor de komende twee weken in Tainan en ik slaap vlakbij een schattige ochtendmarkt. Daar haal ik elke ochtend ontbijtsnackjes voordat ik de bus pak naar mijn favo werkcafé. Ik vind het heerlijk dat niemand hier Engels spreekt en dat ik met mijn drie woorden Chinees en een beetje wijzen ik meestal krijg wat ik denk dat ik besteld heb. Soms ben ik echter zo oververhit, moe of bleh dat m'n avontuurlijke kant totaal verdwijnt en ik alleen maar gemak wil en dingen die ik ken. Gelukkig is daar dan de convenience store.


Ik kijk vanuit mijn kamer uit op een enorme 7 Eleven, die net als alle andere convenience stores 24 uur per dag open is. Ik vind het een heerlijk idee dat hoe moe ik ook ben of hoe laat het ook is, ik altijd even naar buiten kan lopen voor een ijskoude ijsthee, koekbeertjes gevuld met chocolade (IYKYK) of natuurlijk een onigiri. Omdat jij waarschijnlijk iets verder bent verwijderd van een 7 Eleven dan ik, deze week voor jou een recept hoe je thuis lekkere rijstballetjes maakt. Je kunt ze natuurlijk vullen met wat je maar wil, mijn favo vulling is op dit moment rivierkreeft en viseitjes, maar thuis ga ik meestal voor (vega) tonijn. Dat heb ik altijd in huis en de combi mayo, tonijn en rijst verveelt nooit.


Het rollen kan een beetje irritant zijn omdat de rijst aan je handen plakt. Hier in Taiwan maken ze fantuan (Taiwanese ontbijtrol van kleefrijst, maar Taiwanezen noemen onigiri ook fantuan) op plasticfolie en duwen de rijst dan plat met zo'n plastic platte lepel. Je weet wel, zo'n witte waarmee je rijst uit een rijstkoker schept. Dat kan een handige oplossing zijn, je kan dan de rol vouwen met het folie er nog omheen. Je kan ook je handen even nat maken of een handschoentje gebruiken. Druk de bal in ieder geval stevig aan zodat hij niet uit elkaar valt. Je kan rijstballetjes in principe met alle soorten leftover rijst maken, maar kortkorrelig of kleefrijst werkt het beste omdat dat beter plakt. En als je geen furikake hebt, kun je ook altijd gim om je rijst heen vouwen. Dan lijkt het nog meer op een onigiri.


No waste-tip: Als je vulling overhebt, eet die dan op een kommetje rijst of op een cracker.


INGREDIËNTEN (1 tot 2 personen)

85 gram (vega) tonijn (ik gebruikte een half potje Vuna)

1 eetl. mayonaise (het liefst Kewpie)

1 theel. gochujang

1/2 theel. sesamolie

1 bosui

400 gram gekookte rijst, afgekoeld (het liefst kortkorrelig)

furikake om de balletjes doorheen te rollen


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de (vega) tonijn met de mayonaise, gochujang, sesamolie en sesamolie.

  2. Snijd de bosui in dunne ringen en meng door de tonijn.

  3. Pak een handvol rijst en druk dit plat met je handen (of een platte lepel, zie intro) en schep een lepeltje tonijnvulling in het midden.

  4. Knijp de rijst om de vulling heen tot een balletje. Het is niet erg als je rijst te kort komt, pak dan gewoon een beetje extra om er een mooi rond balletje van te maken. Je wil aan de buitenkant geen vulling meer zien. Herhaal tot alle rijst en tonijn op zijn.

  5. Strooi een laagje furikake op een bord of in een kommetje en haal daar de balletjes doorheen. Ik begin altijd met een beetje en voeg later meer toe, zodat je niet te veel gebruikt. Als het niet goed plakt, kun je de furikake altijd even met je vingers in de rijst drukken.


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page