Excuus dat het recept iets later is, maar ik had het nogal druk met mijn andere passie namelijk Taylor Swift. Normaal schrijf ik altijd donderdag het recept voor jullie maar toen zat ik in de rij broodjes ei en onigiri te eten. Ik had bedacht dat ik het dan in het weekend zou gaan schrijven maar toen ging ik pardoes nog een keer naar het concert op zaterdag. Ik was na donderdag zo obsessed dat ik nergens anders meer aan kon denken en nog een kaart heb gekocht. Dus nou ja, ik had even Taylorvakantie en het was de beste week van m'n leven. Dat gunnen jullie me wel hè?
Ik wil jullie trouwens nog even allemaal op het hart drukken om mij een mailtje te sturen als je een volgverzoek hebt ingediend op het Instagramaccount van Emma's Eetclub. Je kunt gewoon op deze mail replyen. Ik heb heel veel verzoeken waarvan ik niet weet of ze lid zijn, dus stuur even een mailtje met jouw profielnaam erbij en dan kan ik je toegang geven. En dat wil je, want deze week hebben de instavolgers gekozen welk recept ze wilden. Met een polletje. Heel interactief en zo. Jullie moesten het alleen doen met een foto, zonder dat je wist wat het precies was. Maar het is rijstsalade met bruine rijst, dashi en furikake. Het is een ideaal meeneemgerecht of restjeslunch en je mag het natuurlijk ook met witte rijst maken.
Rijsttip: De Japanse bruine rijst van Nishiki is de enige bruine rijst die ik lekker vind. Langkorrelige bruine rijst is vaak veel droger en smaakt naar karton.
INGREDIËNTEN (2 personen)
200 gram bruine Japanse rijst (zie tip)
1 zakje instant dashi
3 eieren
zout
zonnebloemolie om in te bakken
1/2 komkommer
2 little gems
1 eetl. sesamolie
2 eetl. lichte sojasaus
2 eetl. furikake
2 eetl. geroosterd sesamzaad
crispy chili om mee te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Was de rijst en doe samen met 400 milliliter water en de instant dashi in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst met het deksel op de pan koken tot al het water weg is. Dit duurt iets langer dan bij witte rijst.
Kluts intussen de eieren met een snuf zout en bak in de zonnebloemolie tot een roerei. Haal uit de pan en zet apart.
Snijd de komkomer in blokjes en de little gem in dunne reepjes.
Laat de rijst iets afkoelen. Je kan hem ook lauwwarm eten, maar heet is niet lekker. Dit gaat het snelst als je de rijst uitspreid op een bakplaat en blijft omscheppen.
Meng de rijst met met ei, de komkommer, little gem, sesamolie, sojasaus, furikake en geroosterd sesamzaad. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.
Verdeel de rijst over twee borden en maak af met crispy chili.
Σχόλια