top of page

Rookauber, but make it shawarma



Dit recept is geinspireerd op een van mijn nieuwe favo Iraanse gerechten: mirza ghasemi. Het is een gerecht dat al mijn lievelingen combineert, namelijk rokerige aubergine, ei en tomaat. Die drie ingrediënten door elkaar zorgen voor de perfecte prutjes-consistentie. Vooral als je het ei zo bakt dat er nog grotere stukken in zitten zodat je af en toe een hap ei hebt. Heerlijk. In plaats van me aan het originele recept te houden, heb ik shoarmakruiden toegevoegd. En het in een broodje gestopt.


Het mengsel is eerlijk gezegd al zo lekker dat het zonder extra's ook een topbroodje is. De aubergine is genoeg voor twee personen, maar het is de volgende dag ook lekker op rijst. Je kan het ook als dip eten met platbrood, volgens mij is dat eigenlijk de bedoeling. Maar door de tahinsaus en kruiden-walnoten-granaatappeldip wordt het wel echt next level. Beide zijn zo in elkaar gedraaid, gewoon terwijl de aubergine pruttelt.


INGREDIËNTEN (2 personen)

1 aubergine

olijf- of zonnebloemolie om in te bakken

1/2 theel. chilipoeder

1/2 theel. komijnpoeder

1/2 theel. korianderpoeder

1/2 theel. kurkumapoeder

3 kleine trostomaatjes of 1 grote

1 ei

2 eetl. tahin

1/2 citroen, sap

1 kleine teen knoflook

handje dille

handje peterselie

handje walnoten

1 eetl. granaatappelpitjes

zout

2 pita's


BEREIDINGSWIJZE

  1. Rooster de aubergine door hem rechtstreeks op je gaspit te leggen met het vuur hoog. Draai om tot de buitenkant helemaal geblakerd is en de binnenkant zacht. Als je geen gas hebt, prik dan met een vork gaatjes in de aubergine en rooster hem 45 minuten op 220 °C (wel af en toe omdraaien).

  2. Laat afgesloten afkoelen. Ik doe het altijd in een kom met een bord erop, folie kan ook. Pel de aubergine en snijd in stukken. Als je hem in de oven hebt geroosterd, snijd de aubergine over de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.

  3. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en voeg de specerijen toe. Snijd intussen de tomaat in stukken en voeg die toe. Bak 1 minuut en schuif opzij.

  4. Kluts het ei en voeg dat toe. Laat het voor een deel stollen voordat je roert en maak er zo een roerei met grote stukken van. Voeg de aubergine en een snuf zout toe en meng alles door elkaar. Zet het vuur laag en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.

  5. Meng de tahin met het citroensap, de teen knoflook (geraspt) en een snuf zout. Leng aan met zo veel water tot je een vloeibare saus hebt die je makkeijk kunt scheppen. Tahin wordt als je water toevoegt altijd eerst dikker, maar na een tijdje wordt het dunner.

  6. Hak de kruiden en de walnoten fijn en meng met de granaatappelpitjes.

  7. Verwarm de pita en stop daar alle ingrediënten in. Ik bouw altijd laagjes, dus eerst saus, dan auberginemengsel, dan kruidenmengel en dan tot je broodje vol zit. Dan is elke hap perfect. Eet smakelijk!

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page