top of page

Sambal goreng kikkererwten met spruitjes

Bijgewerkt op: 7 feb. 2023



Sinds ik terug ben uit Ierland staat er continue een kom bonen of kikkererwten te weken. Deels omdat ik door twee weken met bonenqueen Yvette van Boven (hoi, Yvette!) me geen aanrecht zonder weekbonen meer kan voorstellen. Maar eigenlijk vooral omdat m'n voorraadkast overvol is. Ik heb m'n oog op allemaal mooie nieuwe bonen laten vallen, maar voordat die komen moet ik echt eerst even opmaken wat ik heb. Dat zijn vooral heel veel kikkererwten. Die bestel ik altijd omdat ik denk dat ik ze nodig heb, terwijl ik verdomd goed weet dat ik bijna nooit kikkererwten eet. Nou ja, tot nu dus. Voor dit recept is het niet belangrijk dat de kikkererwten zelf geweekt en gekookt zijn, dus ik raad je aan om gewoon een blik te pakken.


De kikkererwten bak je knapperig in de oven en gaan je daarna sambal gorengen, samen met geroosterde spruitjes. Die kunnen tegelijk met de kikkererwten in de oven, dat is handig. Een deel van de spruitjes houd je apart voor een snelle ingemaakte spruitjes. Een soort spruitjes-atjar. Een hap warme rijst, knapperige, kleverige kikkererwten en spruitjes-atjar en je weet niet wat je meemaakt. Oh en er is weer een nieuwe maand aangebroken, dat betekent weer een nieuw Spotify-lijstje voor tijdens het koken. Je vindt hem hier.


No waste-tip: Ik heb het recept voor vier personen geschreven omdat er 400 gram kikkererwten in een blik zitten. Als je het voor minder personen maakt, zou ik gewoon alle kikkererwten roosteren en als snackje eten. Met zout en welke specerijen je maar wil. Twee van mijn andere favo kikkererwtenrecepten zijn de gochujangkikkererwten en kikkererwtensalade met zeewier van mijn idool Eric Kim. Die tweede zit achter een betaalmuurtje, de eerste niet.


INGREDIËNTEN (4 personen)

400 gram kikkererwten - uit blik of zelfgekookt

500 gram spruitjes

4 eetl. natuurazijn 2 theel. kristalsuiker 4 tenen knoflook, gepeld 3 cm gember

2 rode pepers 6 limoenbladeren 2 eetl. sambal oelek

6 eetl. ketjap medja 6 eetl. palmsuiker (ik gebruikte vloeibare uit pot)

zout gekookte pandanrijst om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel deze dan goed af. Dep de kikkererwten droog, zodat ze extra knapperig worden.

  2. Bewaar 100 gram van de spruitjes en snijd de rest doormidden. Meng de kikkererwten en spruiten met een scheut neutrale olie en een snuf zout en bak 20 tot 25 minuten. Schep halverwege om.

  3. Snijd intussen de rest van de spruiten in flinterdunne reepjes. Als je een mandoline hebt, zet die dan nu in en kijk uit voor je vingers. Meng natuurazijn met de suiker en een snuf zout en roer tot de suiker is opgelost. Meng de spruitjes door het azijnmengsel en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.

  4. Hak de koflook, gember en rode peper fjn.

  5. Verhit als de kikkererwten en spruitjes klaar zijn een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de knoflook, gember, rode peper en de limoenbladeren. Voeg de sambal oelek toe en bak op zacht vuur een paar minuten, tot de olie rood kleurt.

  6. Voeg de ketjap, palmsuiker, kikkererwten en spruitjes toe. Zet het vuur hoog, schep alles om en bak nog 1 minuut zodat de saus lekker in de kikkererwten en spruiten trekt.

  7. Serveer de kikkererwten en spruiten op een kom rijst met de ingemaakte spruitjes bovenop.

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page