top of page

Sauzige noedels met spicy tomaten en tofugehakt



Ik ben groot fan van westerse basilicum in combinatie met Aziatische smaken. Zo is dit recept voor rijstnoedels met tomaten, chili-olie en basilicum een van mijn favoriete go to's in de zomer. Soms als er Thaise basilicum in een gerecht moet, vervang ik het door 'normale'. De smaak is totaal anders, maar vaak is het even lekker of misschien wel lekkerder. Deze sauzige noedels met tomaat en tofugehakt smaken Chinees door knoflook, gember en Szechuanese chilibonenpasta. En dat gaat dus waanzinnig met basilicum. Probeer maar.


De saus is in mijn ogen genoeg voor twee personen. Doordat je kookvocht toevoegt, ontstaat een mooie glossy saus die heerlijk aan de noedels kleeft. Daarvoor moet je wel genoeg kookvocht toevoegen en blijven roeren, tot de juiste consistentie ontstaat. Er zijn mensen die van meer gehakt en sauzigere noedels houden. Als jij zo iemand bent, is de saus misschien wel genoeg voor één persoon. Voeg dan iets minder kookwater toe.


Vlezige tip: Je kunt hier natuurlijk ook gehakt van vlees gebruiken. Varken, rund of half-om-half zou allemaal lekker zijn.


No waste-tip: Ik probeer meestal een heel blok tofu op te maken, maar dat zou hier nogal veel zijn. Ik frituur blokjes tofu meestal gewoon als snack me een snuf zout erop. Basilicum pureer ik met knoflook, olijfolie en zout. Een soort versimpelde pesto, die m'n moeder altijd liefdeselixer noemt.


INGREDIËNTEN (2 personen) 100 gram stevige tofu

1 eetl. maizena

neutrale olie om in te bakken

150 gram tomaten

1 teen knoflook, gepeld

1 theel. fijngehakte gember

1 bosui

1 eetl. Szechuanese chilibonenpasta

1 eetl. oestersaus of paddenstoelensaus

1/2 theel. kristalsuiker

2 handenvol basilicumblaadjes

200 gram tarwenoedels


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verkruimel de tofu met je handen boven een mengkom. Voeg de maizena toe en schep alles goed om.

  2. Verhit een goede laag olie in een wok of koekenpan en bak daarin de tofu in 8 tot 10 minuten goudbruin en knapperig. Door de maizena gaat de tofu aan elkaar plakken. Ik gebruik tijdens het bakken een wokspatel om de korrels los te maken. Je kunt ook als de tofu is afgekoeld met je handen alles los peuteren.

  3. Snijd intussen de tomaten in stukken, doe in de beker van een staafmixer en pureer.

  4. Hak de knoflook fijn. Snijd het bosuiwit in dunne ringen en het groen in stukken van 5 centimeter. Snijd dunne reepjes van het bosuigroen en doe in een zeef onder de koude kraan of in ijswater, zodat ze krullen.

  5. Als de Szechuanse chilibonenpasta nog hele bonen bevat, hak deze dan fijn.

  6. Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

  7. Giet zoveel olie uit de pan dat er nog 1-2 eetlepels in zitten. Fruit hierin de knoflook, gember en het bosuiwit circa 1 minuut.

  8. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe en fruit 1 minuut.

  9. Voeg de gepureerde tomaten, oestersaus of paddenstoelensaus en suiker toe. Laat het geheel 1 tot 2 minuten pruttelen, tot de saus een klein beetje is ingedikt. Zet het vuur uit.

  10. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking.

  11. Schep de noedels met een keukentang in de pan met de saus en voeg 50 tot 100 milliliter kookwater toe. Schep om tot een mooie gladde saus ontstaat die aan de noedels plakt. Voeg eventueel wat extra kookwater toe.

  12. Voeg de basilicumblaadjes toe en schep om tot ze zijn geslonken.

  13. Verdeel de noedels over de borden en maak af met het bosuigroen.

225 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page