top of page

Schelpjes met zwartebonensaus


De belangrijkste reden dat ik nooit helemaal vegetariër zou kunnen worden, is dat ik veel te verzot ben op schelpjes. Of het nou op Italiaanse wijze met spaghetti is, op z'n Taiwanees met Thaise basilicum of Chinees met bosui-olie of zwartebonensaus, zoals in dit recept. Schelpjes hebben van zichzelf een subtiel ziltige smaak en de sappen die eruit komen als je ze stoomt, wil ik overal overheen gieten.


Je kunt deze schelpjes eten met noedels, maar mijn allerlievelings is schelpjessap met rijst. Mijn voorkeur gaat hier dus uit naar perfect gekookte pandanrijst als begeleider. Met schelpjes bedoel ik overigens kokkels of vongole (venusschelpen). Vongole zijn iets groter en platter, klinken chiquer en zijn meestal iets duurder. Qua smaak liggen de twee heel dicht bij elkaar, dus gebruik gewoon wat voorhanden is.


Naast verrukkelijk vind ik schelpjes ook enorm gezellig. Ik vind het fijn om aan tafel nog een beetje te moeten werken voor je eten. Garnalen of pistachenootjes pellen, een artisjok leegplukken en het hart in stukjes snijden, dat soort dingen. En het vlees uit schelpjes halen dus. Het maakt de tafel extra vol (vergeet het extra bord voor de lege schelpjes niet!) en rommelig en het is ontzettend knus om de hele tijd handen over tafel te zien gaan. Zodra ze eenmaal op m'n bord liggen, haal ik altijd het vlees uit alle schelpjes tegelijk, voordat ik begin met eten.


Je kunt ook zwartebonensaus uit een potje kopen en die met fijngehakte knoflook en rode peper door de schelpjes roeren. Een handige shortcut, maar de saus zelf maken is nóg lekkerder. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk sauzenpotjes in huis te halen, omdat m'n koelkast reeds ontploft.


Bonentip: Gefermenteerde zwarte boontjes zijn gefermenteerde sojabonen met een vrije sterke en zoute smaak. Je kunt ze voor het koken even afspoelen zodat ze minder zout worden, maar voor dit gerecht is dat niet nodig. Sowieso ben ik er meestal te lui voor. Je koopt ze bij elke Chinese toko en ze blijven heel lang goed (want gefermenteerd). Ik koop dus altijd meteen een grote zak.


Bosui-variatietip: Bosui-olie is lekker over alles en dus ook over schelpjes. Sijd hiervoor 4 bosuien in dunne ringen en doe samen met 1 eetlepel geraspte gember in een kom. Verhit 75 milliliter neutrale olie in een pannetje en giet over het bosui-gembermengsel zodat alles dramatisch gaat sizzelen. Breng op smaak met 1 eetlepel lichte sojasaus. De zwarte boontjes, rode chilipeper sojasauzen en kristalsuiker mag je voor deze variant weglaten, en de knoflook kun je gewoon fijnhakken.


No waste-tip: Schelpjes zijn tot mijn grote verdriet de volgende dag niet meer lekker. Koop dus goed in. Bij Marqt verkopen ze netjes van 500 gram (wel vrij duur) voor als je met minder bent en bij sommige visboeren kun je zelf een zakje scheppen. Als je de bosuivariant van hierboven maakt, is overgebleven schelpjessap ook lekker om stoomei (even googlen op chinese steamed egg custard of koop een van mijn boeken) mee op smaak te brengen of met noedels te eten.


INGREDIËNTEN (4 personen)

1 kilo schelpjes (kokkels of vongole)

3 eetl. gefermenteerde zwarte boontjes

1 rode chilipeper

2 tenen knoflook

3 bosuien

neutrale olie om in te bakken

1 theel. kristalsuiker

2 eetl. Shaoxing rijstwijn

1 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. zwarte azijn

2 theel. maizena
BEREIDINGSWIJZE

  1. Haal de schelpjes uit het net of de zak en doe in een kom met water. Ik doe dit altijd meteen als ik ze koop en laat ze dan een paar uur staan, maar 1 uur is ook goed.

  2. Hak intussen de rode chilipeper en knoflook grof.

  3. Snijd de bosui in dunne ringen en bewaar het wit en groen apart. Doe het bosuiwit samen met de chilipeper, knoflook en gefermenteerde zwarte boontjes in een vijzel en stamp tot alles geplet is, maar nog wel chunky (zie foto). Als je geen vijzel hebt, kun je alles ook fijnhakken.

  4. Na een tijdje ligt er als het goed is allemaal zand aan de onderkant van de bak met schelpjes. Doe als je klaar bent om te koken de schelpjes in een zeef en gooi het vuile water weg. Spoel de schelpjes af onder de koude kraan om eventueel extra zand te verwijderen. Laat uitlekken boven een kom, terwijl je de rest van het gerecht bereidt.

  5. Doe de kristalsuiker, Shaoxing, sojasaus en zwarte azijn in een kommetje en meng.

  6. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een wok op hoog vuur en bak hierin het bonenprutje 2 tot 3 minuten.

  7. Voeg de sausjes en kristalsuiker toe, samen met de schelpjes. Schep het geheel goed om en doe een deksel op de pan. Stoom de schelpjes 3 tot 4 minuten. Schep eventueel halverwege om.

  8. Meng intussen de maizena met 3 eetlepels water. Voeg deze toe aan de pan en laat alles pruttelen tot de saus dikker wordt.

  9. Voeg het bosuigroen toe, schep om en serveer. Kapotte schelpjes en schelpjes die niet open zijn gegaan niet opeten, oké?

206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page