top of page

Snelle koriander-gembernoedelsNormaal is het mijn lievelings om maaltijden te plannen en dan aan het einde van de middag lekker te rommelen en kokerellen. Dat verandert allemaal zodra de zon begint te schijnen. Dan wil ik alleen maar in de zon zitten en heb ik als ik thuiskom precies nul zin om te koken. Voor die momenten is deze koriander-gembersaus. Je maakt hem in vijf minuten en hij wordt alleen maar lekkerder hoe langer hij staat. Gisteren maakte ik hem even snel voordat ik naar het strand ging en bij thuiskomst had ik een verrukkelijke maaltijd. Je kunt zelfs de noedels er al van tevoren doorheen roeren, doordat de saus zo vet is gaat de boel niet plakken en ook koud zijn ze heerlijk.


Ik ben al jaren verslingerd aan de gember-bosuisaus van Momofuku. Daar is deze saus op gebaseerd. Koriander is net zo fris als bosui, maar heeft iets meer smaak die nog meer vrij komt als je er hete olie overheen giet. De saus is (zoals al mijn lievelingssauzen) ook lekker op rijst met een gebakken ei of geroosterde vis, vlees, groente of een boterham met kaas. Wat betreft noedels kun je natuurlijk ook alle kanten op, ik eet deze saus ook vaak op rijstnoedels. Mogelijkheden te over.


Olie-tip: Misschien ben je met de huidige zonnebloemoliecrisis wat huiverig om 100 milliliter door je saus te roeren. Ik gebruik altijd rijstolie, die was er bij mijn Appie nog. Arachide- of soja-olie werken anders ook heel goed.


Noedeltip: Ik vind de meeste noedels die je in Nederland kunt kopen niet lekker, maar in het koelvak van de toko liggen meestal de lekkerste. Ik kocht deze bij Dun Yong, de Japanse noedels in roze verpakking van dit merk zijn ook lekker. Noedels uit de vriezer vind ik meestal niet zo.


No waste-tip: Als je een grote bos koriander hebt, zou ik gewoon meer van deze saus maken. Hij blijft afgedekt in de koelkast zeker twee weken goed en komt in mijn ogen altijd van pas.


INGREDIËNTEN (2 personen)

40 gram koriander

3 cm gember

1/2 theel. zout

100 ml neutrale olie

1 eetl. lichte sojasaus 1 theel. rijstazijn

200 gram verse noedels (zie tip)


BEREIDINGSWIJZE

  1. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn en doe in een hittebestendige kom. Rasp de gember boven dezelfde kom en voeg het zout toe.

  2. Verhit de olie in een steelpannetje. Test of hij goed is met een stukje koriander. Als dit meteen begint te sissen als je het in de olie gooit, is hij heet genoeg.

  3. Giet de olie op de ingrediënten in de kom zodat alles begint te bruisen. Roer goed door en laat iets afkoelen terwijl je de noedels kookt. Deze saus wordt alleen maar lekkerder als hij langer staat, dus je kan dit ook van tevoren doen.

  4. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet de noedels af, maar spoel ze niet af onder de kraan. Als ze warm blijven, trekt de saus er beter in.

  5. Roer de sojasaus en rijstazijn door de saus en meng de noedels erdoor. Verdeel over 2 kommen en seveer.


218 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page