top of page

Spicy sojabonen met spitskool


Ik heb nogal een slome week waarin ik allerlei plannen maak, die allemaal niet lukken. Zo ligt er al een week een Chinese kool op m'n aanrecht waarvan ik kimchi wil maken, die bijna nu al uit zichzelf aan het fermenteren is. Ook had ik vorig weekend grootste plannen voor m'n sojabonen. Ik zette ze zondag netjes in de week, waar ze drie dagen bleven staan omdat ik geen puf had om ze af te gieten. Eenmaal afgegoten hebben ze weer een paar dagen op m'n aanrecht gestaan. Toen moest ik er wel iets mee doen en nu zijn ze het eetclubrecept. De spitskool lag ook al een tijdje in m'n koelkast te verpieteren, maar een lekker pittige saus erbij en alles proeft weer als nieuw.


Gedroogde sojabonen gebruik ik meestal om zelf sojamelk of tofu te maken, maar je kunt ze ook weken en koken zoals je met bijvoorbeeld witte bonen doet. Ze hebben wel een stuk langer nodig, bij mij echt iets van anderhalf uur. Maar het is afhankelijk van welke je hebt. Je kunt ze gewoon bij de supermarkt kopen, maar ik koop ze het liefs online bij Pit & Pit of Waldfarming. Voor dit recept maakt het iets minder uit, omdat je ze op smaak brengt met veel saus, maar als je er nog tofu van wil maken is de kwaliteit van de boon echt belangrijk. Als ik in Azië ben neem ik ook altijd een zakje mee, maar ja, daar moet je dan maar weer net zijn. Als je sojabonen te ingewikkeld vindt, kun je ook tofu door de saus heen roeren dan kom je toch nog aan je sojafix.


No waste-tip: Je gebruikt maar een halve spitskool, de andere helft zou ik lekker rauw eten. Spitskool is mijn favo veggie als ik geen zin heb om nog groente te maken. Gewoon met een kneep limoensap, vissaus en een snuf zuiker of met olijfolie, citroensap en zout.


INGREDIËNTEN (2 personen)

100 gram gedroogde sojabonen

2 tenen knoflook, gepeld

3 cm gember

neutrale olie om in te bakken

2 eetl. Szechuanese chilibonenpasta (gehakt, als er nog hele bonen in zitten)

1/2 spitskool

1 theel. maizena

2 eetl. chili-olie

rijst om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Week de sojabonen 8 tot 12 uur in ruim koud water. Drie dagen mag ook, zoals ik deed, maar de bonen kunnen dan muffig worden. Vooral als het warm is buiten.

  2. Doe de sojabonen in een pan met ruim water en kook gaar. Bij mij duurde dit anderhalf uur, maar begin na een uur met proeven. Zorg er wel voor dat je het water af en toe aanlengt.

  3. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de gember in dunne reepjes (julienne). Verhit een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de knoflook en gember circa 1 minuut, tot geurig.

  4. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe en bak een paar minuten, tot de olie rood kleurt.

  5. Giet de sojabonen af en voeg toe aan de pan. Bak kort aan.

  6. Snijd intussen de spitskool in stukjes. Voeg toe aan de pan en schep om tot hij iets is geslonken.

  7. Voeg 300 milliliter water toe, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.

  8. Meng de maizena met 2 eetlepels koud water en voeg toe aan de pan. Laat pruttelen zodat de saus iets indikt.

  9. Voeg de chili-olie toe (het is wel vrij pittig dus je mag ook minder doen). Serveer het gerecht op een kom rijst.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page