top of page

Spicy tofutosti

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Bijgewerkt op: 18 feb 2022


Met goed brood, goede kaas en lekker veel vet in de pan is een tosti kaas al een van de lekkerste broodjes. Ik vind het extra lekker om nog iets sappigs of sauzigs tussen die twee boterhammen met kaas te proppen. Wie bijvoorbeeld ooit mijn mapo tosti (met leftover mapo tofu ertussen) heeft gegeten, raakt er niet meer over uitgepraat. Deze variant is iets sneller klaar en er gaan minder ingrediënten in. Met kant-en-klare crispy chili (zie tip) speel je een klein beetje vals, want daar zitten smaakversterkers in die de tofu meteen een stuk lekkerder maken. Maar valsspelen in de keuken mag altijd, vind ik.


Het broodje is vrij vet. De twee tosti's zijn daardoor genoeg voor drie personen. Er moet namelijk wel genoeg kaas op, zodat het er uit sijpelt en je van die harde, knapperige stukjes krijgt. The best. Ik hou zelf van vrij jonge kaas op een tosti. Die smelt goed en overheerst niet qua smaak, maar als je van ouder houdt: be my guest. Zolang je maar lekker veel bosui op de tofu strooit, zodat het geheel ook nog iets frissigs heeft. Ik heb er nog wat dun gesneden spruitjes door gedaan omdat ik die had liggen en omdat ik heel erg van spruitjes op m'n brood hou (zie tip). Je kan de spruitjes ook weglaten of restjes geroosterde bloemkool of broccoli toevoegen. Snijd die dan wel klein.


Tofutip: I've said it before and I'll say it again, koop goede tofu. Die van Choi Kee is lekker sappig in plaats van droog, en dat is lekker op je tosti.


Chili-olietip: Ik heb voor dit recept de Chiu Chow Chili Oil van Lee Kum Kee gebruikt. Die is vrij clean in smaak en vooral pittig, dat past hier het lekkerst bij. Je kunt voor dit recept in principe elke soort crispy chili-olie gebruiken, ook die van Lao Gan Ma (mijn andere favo). In die tweede zit iets meer msg, die is dus iets hartiger van smaak.


No waste-tip: Je gebruikt maar de helft van het pak tofu. Je kan het recept voor de tofu verdubbelen en het eten op rijst. Heerlijk. Overgebleven spruitjes kun je koken, roosteren, frituren, maar mijn voorkeur gaat altijd uit naar dun gesneden. Bak de spruitjesslierten in de pan en eet ze op toast met wat ricotta, Parmezaanse kaas en citroen, eet ze rauw met een frisse vinaigrette of met hummus, crispy zaadjes en een ei zoals in mijn allerlievelings lunchrecept.


INGREDIËNTEN (2 tosti's)

75 gram spruitjes 125 gram stevige tofu (van Choi Kee, zie tip)

2-3 eetlepels crispy chili-olie (zie tip) 1 eetl. paddenstoelensaus of oestersaus

4 plakken stevig (zuurdesem)brood

lekker veel kaas naar keuze 2 bosuien

neutrale olie om in te bakken


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de spruitjes in zo dun mogelijke reepjes. Verhit een klein beetje (echt maar een klein beetje, je voegt zo nog chili-olie toe) neutrale olie in een koekenpan en bak de spruitjes hierin met een kleine snuf zout. Ze mogen licht verkleuren, maar hoeven nog niet helemaal geblakerd te zijn.

  2. Verkruimel intussen de tofu met je handen. Voeg als de spruitjes klaar zijn de tofu en de crispy chili-olie toe (ik gebruikte 3 eetlepels, maar hou van heel pittig, minder mag) en bak een paar minuten, tot de tofu warm is.

  3. Voeg de paddenstoelensaus toe, meng en zet het vuur uit.

  4. Beleg de boterhammen royaal met kaas.

  5. Beleg twee boterhammen met de tofu. Strooi de bosui op de tofu en dek af met de overgebleden boterhammen met kaas.

  6. Veeg de pan schoon waar de tofu in zat en verhit een paar eetlepels neutrale olie op laag vuur. Bak hierin de tosti's aan beide kanten, in circa 10 minuten totaal. Zet het vuur niet te hoog, anders brandt het brood aan voordat de kaas gesmolten is. Je kunt eventueel een kleine splash water in de pan doen en een deksel op de pan, zodat de kaas stoomt.

  7. Haal de tosti's uit de pan, laat uitlekken op een bakrookster of keukenpapier, snijd doormidden en serveer.

 
 
 

Comentários


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page