top of page

Spinaziedahl met paddenstoelentadka en uiencrispies

Bijgewerkt op: 10 feb 2022



Deze is voor als je even een kom voedzaam, simpel eten nodig hebt tussen alle feestdiners. Of als je net als ik de decembermaand boycot, maar in tegenstelling tot mij niet naar de andere kant van de wereld bent vertrokken. Fuck sinterkerstwhateverdiners, gewoon met een kom dahl op de bank. Gebakken uien zijn voor mij een must op dahl. Het zachte romige van de dahl met crispy, zoute uien is nou eenmaal hemels. Dit keer roer ik er ook nog spinazie door voor vitamientjes en maak ik hem extra hartig met gebakken paddenstoelen.


Die paddenstoelen gaan door de tadka. Een Indiase kooktechniek waarbij je specerijen gaart in olie of ghee en die op het laatst over je gerecht giet. In verschillende delen in India wordt de techniek anders genoemd, maar ik hou even deze naam aan. Volgens mij is het niet heel authentiek om er ook paddenstoelen aan toe te voegen, maar wel heel lekker. Je kunt in principe alle soorten paddenstoelen gebruiken die je wil, ik had een mix van shiitake, enoki, oester- en beukenzwammen.


Zorg dat je genoeg koolhydraten hebt om de dahl overheen te scheppen of om de dahl mee op te scheppen. Ik vind de keuze tussen rijst en platbrood veel te moeilijk dus kies doorgaans voor beide.


Platbroodtip: Ik heb standaard paratha, chapati en naan in de vriezer liggen. Die haal ik bij de Indiase supermarkt. Daar hebben ze de beste merken en veel variatie wat betreft vulling en je hebt er volkoren paratha, dat is mijn lievelings. Algemenere en Chinese toko's hebben vaak ook wel wat liggen en volgens mij liggen paratha tegenwoordig zelfs in het vriesvak van de Ap.


Dahltip: Je kunt voor dahl in principe alle soorten gedroogde linzen of peulvruchten gebruiken, een van mijn favorieten is urid dahl. Dat zijn mungbonen waarvan de buitenkant is verwijderd, en alleen nog de lichtgele binnenkant overblijft. Deze behoudt na koken voor mij de perfecte structuur. Je vindt ze wederom bij de Indiase supermarkt, soms bij de Chinese of koop ze online.


Asafoetida-tip: Asafoetida is een ingrediënt dat veel word gebruikt in de Indiase keuken. Het wordt gemaakt van de hars van de duivelsdrekplant. Het geeft gerechten een kruidige, hartige smaak, een soort van msg-effect maar dan op z'n Indiaas. De uiencrispies worden er dus extra lekker van, maar je kunt het door veel Indiase gerechten doen. Haal dus snel zo'n leuk geel potje in huis, als je toch bij de Indiase supermarkt bent.


No waste-tip: Je maakt voor dit recept meer uienolie dan je nodig hebt. You know the drill: gebruik het om een ei in te bakken, schep het met een lepel sojasaus door je noedels of schep het over je rijst. Als je dahl overhebt kun je dit de volgende dag aanlengen met water en er soep van maken. Dan wel goed proeven en op smaak brengen met zout en/of limoensap.


INGREDIËNTEN (4 personen)


Dahl

200 gram urid dahl

1/2 theel. kurkumapoeder

1/2 theel. zout

200 gram spinazie

1/2 limoen, sap gekookte rijst en/of Indiaas platbrood om mee te serveren (zie tip)


Uiencrispies 2 grote uien, gepeld

100 ml neutrale olie Maldon-zout

1/2 theel. asafoetida


Paddenstoelentadka

250 gram paddenstoelen naar keuze

3 eetl. ghee

1 eetl. komijnzaad

3 gedroogde chilipepers


BEREIDINGSWIJZE


Dahl

  1. Doe de dahl, het kurkumapoeder en het zout samen met 750 milliliter water in een pan en brang aan de kook. Zet het vuur op z'n laagst, doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door.

  2. Maak intussen de uiencrispies en paddenstoelentemper.

Uiencrispies

  1. Snijd de ui in zo dun mogelijke ringen. Het is belangrijk dat je de ui gelijkmatig snijdt, anders worden sommige stukken niet knapperig terwijl de rest verbrandt.

  2. Verhit de olie in een wok of koekenpan op halfhoog vuur en bak de uien in circa 10 miuten goudbruin. Kijk uit dat het niet te hard gaat, de olie moet de hele tijd zachtjes pruttelen. Draai daarvoor eventueel het vuur iets later en soms weer hoger. Schep regelmatig om.

  3. Giet de uien af in een zeef boven een kom om de olie op te vangen.

  4. Leg de crispies op een met keukenpapier bekleed bord, spreid uit in 1 laag en breng op smaak met het Maldon-zout en asafoetida.

  5. Laat helemaal afkoelen, de crispies worden dan nog knapperiger.

Paddenstoelentadka

  1. Veeg de paddenstoelen schoon met een theedoek of keukenpapier. Scheur of snijd grote exemplaren in stukken of plakjes. Laat kleintjes heel. Als ze nog aan de stronk zitten, snijd de paddenstoelen dan los.

  2. Verhit een koekenpan op heel hoog vuur. Laat hem echt goed heet worden.

  3. Bak de paddenstoelen circa 10 minuten in de droge pan goed bruin, onder regelmatig roeren.

  4. Zet het vuur laag en voeg de ghee en 1 eetlepel uienolie toe.

  5. Voeg als de ghee gesmolten is het komijnzaad en de chilipepers toe. Laat 30 tot 60 seconden zachtjes borrelen, tot alles geurig is maar het komijnzaad nog niet te donker. Zet het vuur uit en giet over in een kom zodat het niet doorgaart.

  6. Als het goed is is de dahl nu klaar.

Dahl afmaken

  1. Voeg de spinazie beetje voor beetje toe aan de dahl tot deze helemaal is geslonken. Zet het vuur uit.

  2. Voeg het limoensap toe en proef de dahl. Voeg eventueel nog meer limoensap of zout toe.

  3. Verdeel de dahl over 4 kommen en schep de paddenstoelentadka en uiencrispies erop.

  4. Serveer met rijst/en of Indiaas platbrood.


Comments


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page