top of page

Stoomauber met ghee en verse curryblaadjes


De eigenaresse van de Indiase superemarkt waar ik vaak kom heeft inmiddels door dat ik vrij weerloos ben. Ze zorgt er altijd voor dat ik met meer wegga dan waar ik voor kwam. Dit keer kwam ik voor mosterdzaad, maar leidde ze me meteen naar een soort aubergine die ik nog nooit had gezien (zie foto) en dus wel mee naar huis moest nemen. Ernaast in de koeling lagen verse curryblaadjes, die hebben ze niet altijd (meestal haal ik ze uit de vriezer), dus die kans kon ik ook niet aan me voorbij laten gaan. Bij curryblaadjes denk ik altijd meteen aan temper - een Indiase techniek waarbij je specerijen en soms ander lekkers gaart in ghee of olie om op het laatst over een gerecht te gieten voor extra smaak. Niet unlike de Chinese dramatic sizzle, misschien dat ik er daarom zo van hou.


Normaal zout ik m'n aubergine niet van tevoren, dat vind ik namelijk onzin, maar meestal voeg ik ook wel zoutere sauzen toe. Dat doe ik hier niet, dus het is wel lekker om de aubergine voor het stomen alvast wat smaak te geven. Door de aubergine een uur voordat je hem stoomt te zouten, trekt het zout goed in de aubergine. De temper giet je er op het laatst overheen en klaar is Kees. Meestal eet ik pandanrijst, omdat ik simpel gekookte basmati te droog vind. Maar de ghee van de aubergine maakt de rijst vettig en smaakvol tegelijk en aangezien dit Indiase smaken zijn, kan basmati prima. Het was zelfs heerlijk.


No waste-tip: Als je verse curryblaadjes overhebt, kun je ze natuurlijk invriezen, maar je kunt beter gewoon elke keer als je iets eet een handje in ghee of olie bakken en het overal overheen doen. Eventueel met mosterdzaad, maar het is ook lekker met komijnzaad, korianderzaad, gedroogde chili of asafoetida. Lekker over je rijst, groente, ei of op dahi toast (een soort Indiase tosti met yoghurt, the best).


INGREDIËNTEN (3-4 personen)

2 aubergines

1 theel. zout

1 kleine sjalot, gepeld

1 groene peper

1 tomaat

3 eetl. ghee of neutrale olie

2 theel. mosterdzaad

snuf asafoetida

20 curryblaadjes


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de aubergines in plakken. Mijn aubergine was vrij dun, als je westerse aubergines gebruikt, snijd de plakken dan nog een keer doormidden.

  2. Meng in een kom met het zout en doe de aubergine in een zeef. Hang de zeef boven een kom en laat de aubergnie circa 1 uur staan.

  3. Breng water aan de kook in een stoompan of pan waar je je stoommand in zet. Doe de aubergine op een bord en stoom 10 tot 15 minuten.

  4. Snijd intussen de sjalot en groene peper in ringen en de tomaat in blokjes.

  5. Haal na de aubergine uit de stoommand of -pan en laat uitlekken terwijl je de temper maakt.

  6. Verhit de ghee of olie in een steelpannetje en voeg het mosterdzaad toe.

  7. Voeg als de mosterdzaadjes beginnen te poppen (na 30-60 seconden) de sjalot en groene peper toe. Bak 1 tot 2 minuten.

  8. Voeg de asafoetida en curryblaadjes toe. Kijk uit, dat spettert nogal. Wacht tot de blaadjes een beetje doorzichtig zijn, dan zijn ze namelijk knapperig, dat is lekker. Een minuutje of zo.

  9. Voeg de tomaat toe en bak nog 1 minuut, tot de tomaat iets zachter is.

  10. Doe de uitgelekte aubergine in een diep bord, giet de temper eroverheen en serveer.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page