top of page

Superfood dahl


Ik schrijf dit stukje de ochtend na de verkiezingsuitslag en ik denk dat we allemaal wel een warme knuffel kunnen gebruiken. Ik in elk geval wel, dus ik heb dahl gemaakt. Een van mijn go to's bij gure omstandigheden. Meestal maak ik simpele dahl met alleen wat kurkuma en een snuf zout. De groente eet ik er dan naast. Voor de verandering heb ik eens de groenten erdoorheen geroerd. Ik heb een soortgelijke saus gemaakt die je voor saag paneer maakt, eigenlijk gewoon precies dezelfde. Je kunt er dus ook blokjes paneer doorheen roeren, maar ik roerde hem in z'n geheel door m'n dahl.


In de saus gaat spinazie en boerenkool omdat ik van allebei nog een beetje in m'n koelkast had. Je kunt ook alleen spinazie of alleen boerenkool gebruiken. Ik houd er verder helemaal niet van om dingen superfood te noemen, maar ze zeggen altijd dat boerenkool dat is. En omdat je in onzekere tijden eerder geneigd bent om houvast te zoeken in dingen waar je normaliter niet in gelooft, doe ik gewoon eventjes alsof boerenkool alles beter kan maken. En anders is het in ieder geval heel lekker.


INGREDIËNTEN (4 personen)

200 gram mung dahl (gespleten mungbonen, die gele)

1 theel. kurkumapoeder

1 ui

1 teen knoflook

1 eetl. fijngehakte gember

1 tomaat

200 gram spinazie en/of boerenkool

1 theel. komijnzaad

1 theel. chilipoeder

1 theel. garam masala

1/2 citroen, sap 2 eetlepels ghee of neutrale olie

grote handvol curryblaadjes

snuf asafoetida

gekookte basmatirijst om te serveren zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de urid dal in een pan met 600 milliliter water, een snuf zout en 1/2 theelepel kurkumapoeder. Breng aan de kook, zet een deksel op de pan en draai het vuur laag. Kook de linzen in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe zodat de onderkant niet aankoekt.

  2. Snipper intussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een paar eetlepels ghee of olie in een koekenpan en fruit daarin de ui, knoflook en gember tot de ui zacht is.

  3. Voeg het komijnzaad toe en bak 30 tot 60 seconden mee. Voeg de rest van de kurkumapoeder toe, samen met het chilipoeder en garam masala. Bak 30 seconden mee.

  4. Snijd de tomaat in stukken en bak mee tot zacht. Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken.

  5. Pureer de inhoud van de pan met een staafmixer of blender.

  6. Doer als de dahl gaar is het spinaziemengsel erdoor, proef en breng op smaak met het limoensap en zout. Laat met het deksel op de pan 5 minuten staan.

  7. Verhit een paar eetlepels ghee of neutrale olie in een klein steelpannetje. Voeg 1 theelepel komijnzaad toe en bak 30 seconden. Voeg de curryblaadjes en asafoetida toe en bak 30 tot 60 seconden.

  8. Giet de inhoud van de pan over dal en serveer met rijst.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page