top of page

Superspicy tofu met ei



Je denkt misschien dat ik een enorm creatieve meid ben, maar soms kopieer ik gewoon iets wat ik iemand anders zie doen. Zo stuurde iemand op Instagram mij deze reel door en ik was meteen obsessed. Ik ben de Indonesische food influencer in kwestie meteen gaan volgen. Tip! De hoeveelheden en precieze ingrediënten moest ik natuurlijk wel nog even zelf bedenken. Ik denk dat de twee donkere sauzen soja en azijn zijn, maar you never know. Hoe dan ook, deze saus is waanzinnig lekker en belachelijk spicy. Ik hou daarvan, maar voel je vrij om het chilipoeder te halveren.


Ik maak wel vaker sauzen met bosui, knoflook, chili en olie, maar deze smaakt echt heel anders dan normaal. Doordat je het chilipoeder later nog even in de pan bij de tofu gooit en laat pruttelen, krijgt hij een beetje een rokerige smaak. In combinatie met het knapperige eierlaagje om de tofu is dit echt magic.


No waste-tip: Dit recept maakt 2x zo veel saus als je nodig hebt. Ik maak altijd extra saus om aan m'n vriendinnen te geven. Jij kan de saus ook zelf houden om door noedels of over rijst met ei te scheppen. Als je dit niet van plan bent, kun je ingrediënten voor de saus ook halveren.


Kookmuziek: Yes, het is weer tijd voor een nieuwe playlist! Je vindt hem hier.


INGREDIËNTEN

2 tenen knoflook, gepeld

2 bosuien

2 eetl. chilipoeder (is heel pittig, minder mag)

2 eetl. geroosterd sesamzaad 1 theel. kristalsuiker

1/2 theel. zout

125 ml neutrale olie + extra om in te bakken

1 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. zwarte azijn

250 gram stevige tofu (het liefst van Choi Kee)

bloem om te paneren

1 ei


BEREIDINGSWIJZE

  1. Rasp de knoflook boven een hittebestendige kom.

  2. Snijd de bosui in dunne ringen en voeg toe aan de kom. Bewaar een beetje van het groen ter garnering.

  3. Voeg het chilipoeder, sesamzaad, suiker en zout toe aan de kom.

  4. Verhit 125 milliliter neutrale olie in een steelpannetje. Je kunt testen of de olie heet genoeg is door een stukje bosui toe te voegen. Als dit meteen begint te sizzen, kun je aan de slag.

  5. Giet de olie op alle ingrediënten in de kom zodat het gaat borrelen. Roer zodat alle ingrediënten goed garen.

  6. Voeg als alles is uitgeborreld de sojasaus en zwarte azijn toe. Laat de saus staan terwijl je de tofu bereidt.

  7. Snijd de tofu in plakken van 1,5 centimeter en vervolgens in vierkantjes.

  8. Doe wat bloem op een diep bord en kluts een ei in een ander diep bord.

  9. Haal de tofu eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Zorg dat ook de zijkanten goed bedekt zijn.

  10. Verhit een laagje olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de tofu in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en knapperig. Doe dit in één laag en anders in delen (bij mij paste het in één keer in de pan). Het kan zijn dat het ei een beetje aan elkaar gaat plakken. Maak de tofu dan voorzichtig los.

  11. Giet de saus in de pan en wentel de tofu er voorzichtig doorheen. Laat het geheel nog 1 minuut pruttelen.

  12. Leg de tofu voorzichtig op een groot bord en schep er wat saus overheen. Strooi de bosui erover en serveer.

217 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page