top of page

Taiwanees gefrituurde oesterzwammenEen van de dingen die ik het meeste mis omdat ik weinig vlees eet, is gefrituurde kip. Mijn vleesbeleid is voor veel mensen nogal onbegrijpelijk, maar in mijn hoofd heb ik wel bepaalde regels. De regels heb ik niet per se bedacht, maar komen voort uit waar ik me instinctief goed bij voel. Vandaar dat ze voor anderen misschien wat moeilijk te volgen zijn. Ik eet namelijk heel soms wel vlees, maar alleen als ik een kater heb (dan altijd een broodje van de slager of een burger bij de Mac) of als ik uit eten ben in een restaurant waar ik ongeveer weet waar het vlees vandaan komt. Iets waar ik met m'n kater en quarter pounder dan weer niet over nadenk. Enfin. Meer snackige dingen zoals gefrituurde kip of broodbeleg vallen helaas voor mij nooit binnen de regels, dus die mis ik het meest.


Nu ga ik over een paar maanden naar Taiwan (joepie!!) en ben ik als een bezetene naar lichtelijk irritante YouTube-vloggers aan het kijken die mij vertellen wat ik daar moet eten. Een van de specialiteiten? Gefrituurde kip. Toen ik eerder in Taiwan was heb ik dat elke dag gegeten, want op elke night market heb je miljoen verschillende soorten. Mijn favoriet was met gefrituurde Thaise basilicum en vijfkruidenpoeder. Zo simpel, maar zó lekker. Ik heb dezelfde smaken dus maar losgelaten op oesterzwammen. It ain't chicken, maar het is wel chewy, vlezig, knapperig en verslavend lekker. Het heeft m'n craving totaal gestild en ik ben nu wel even goed tot ik naar Taiwan ga. Daar mag ik volgends de de regels gelukkig weer vlees eten.


Melktip: Ik gebruik in dit recept rijstmelk. Die kan je in principe vervangen door elke andere soort melk. Als je plantaardige melk gebruikt is het vegan, maar je mag natuurlijk ook koemelk gebruiken.


No waste-tip: Het wittepeperzout is iets te veel voor dit recept maar is lekker over alles. Friet of aardappels bijvoorbeeld, eitjes, of om gefrituurde dingen in te dippen. In Zuid-Korea kreeg ik vaak een soort tempura-achti gefrituurde dingen die je dan in zout moet dopen. Daarvoor zou dit ook lekker zijn. Laat gewoon op je aanrecht staan en strooi overal overheen.


INGREDIËNTEN (1-2 personen)

1 theel. wittepeperkorrels

zout

175 gram tarwebloem

1 theel. vijfkruidenpoeder

1/4 theel. knoflookpoeder

snuf ve-tsin

125 ml rijstmelk of melk naar keuze (zie tip)

150 gram oesterzwammen, schoongemaakt

lekker veel Thaise basilicum, blaadjes geplukt

neutrale olie om in te frituren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Rooster de witterpeperkorrels in een koekenpan op halfhoogvuur tot geurig, circa 1 minuut. Maal fijn in een vijzel en meng met 1,5 theelepel fijn zout en zet apart.

  2. Meng in een kom 100 gram bloem met het vijfkruidenpoeder, knoflookpoeder, ve-tsin en een snuf zout.

  3. Meng in een andere kom de rest van de bloem (75 gram) met de rijstmelk en een snuf zout.

  4. Haal de oesterzwammen door eerst door de bloem en dan door het beslag. Zorg er in beide gevallen voor dat alle kanten goed bedekt zijn. Je kunt hier het beste twee vorken voor gebruiken, zodat je geen deegklauwtjes krijgt. Als je beslag iets dikker wordt doordat er bloem in komt van de paddenstoelen, leng het dan aan met een scheutje melk of water.

  5. Haal de oesterzwammen nog een keer door het droge mengsel, zo worden ze extra knapperig en krijg je een beetje dat southern fried chicken effect.

  6. Verhit olie in een wok of (frituur)pan. Test met een druppeltje beslag, als dit meteen begint te sizzen is de olie heet genoeg. Frituur de oesterzwammen in delen, circa 3 minuten per kant, tot goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op een bakrooster. Frituur in delen, zodat de pan niet te vol zit.

  7. Doe een grote stap achteruit en frituur de blaadjes Thaise basilicum 30 seconden, tot ze een beetje doorzichtig zijn. Het gaat enorm spetteren en knetteren, vandaar de stap naar achter.

  8. Haal de Thaise basilicum uit de pan en hussel samen met de oesterzwammen en witte-peperzout (naar smaak) door elkaar. Serveer direct.

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page