top of page

Tempehcrumbles met gebakken uitjesDe techniek van tempeh met je handen verkruimelen werkt in principe voor elke saus. Door dit te doen krijg je allemaal ongelijke stukjes, waardoor je lekker veel knapperige buitenkant hebt. Maar het belangrijkst is dat je meer holletjes en plekjes creëert voor de saus om in te kruipen. In dit geval een supersimpele saus die je zo in elkaar flanst, waardoor deze kleverige tempehcrumbles een uitstekend doordeweeks maal vormen. Ik heb er nu even snel wat plakken komkommer bij gesneden, maar je kunt ook de saus verdubbelen en gekookte sperziebonen of broccoli toevoegen.


Het lekkerst van deze saus zijn misschien wel de gebakken uitjes. Vaak doe je die als knapperige topping op je eten, maar dit keer roer ik ze door de saus. Gebakken uitjes zijn namelijk niet alleen knapperig, maar hebben ook heel veel smaak, lekker hartig en uiïg. Ik eet mijn gebakken uitjes nooit snel genoeg op, waardoor ze zacht worden. Dan zijn ze dus niet meer goed als topping, maar wel door een saus. In Taiwanese lu rou fan moet je bijvoorbeeld ook eerst sjalotten knapperig bakken, om ze vervolgens uren met varkensvlees te laten pruttelen. Puur voor de smaak. Als je gebakken uitjes net uit het potje komen, blijven ze in deze saus nog wel knapperig want je bakt ze maar kort. Maar als dat niet zo is, is dat dus helemaal niet erg.


No waste-tip: Je houdt hier eigenlijk niet zo veel over. Als je nog meer gebakken uien overhebt, kun je die dus gewoon vaker door je eten roerbakken of met vlees mee laten stoven.


INGREDIËNTEN (3-4 personen)

400 gram tempeh

neutrale olie om in te frituren

3-4 eieren

2 eetl. oestersaus of paddenstoelensaus

2 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. sambal

3 theel. kristalsuiker

3 eetl. gebakken uitjes

1 komkommer

koriander als garnering


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verkruimel de tempeh met je handen in kleine ongelijke stukjes. Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de tempeh in 8 tot 10 minuten goudbruin en knapperig.

  2. Breng intussen een pan water aan de kook. Doe de eieren (eentje per persoon) hierin en kook 5 minuten. Haal uit het water en laat schrikken onder de koude kraan.

  3. Meng intussen de oestersaus of paddenstoelensaus met de sojasaus, sambal, kristalsuiker en gebakken uitjes.

  4. Snijd de komkommer in dunne plakken en de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.

  5. Haal de tempeh uit de olie en giet de olie (voorzichtig!!) uit de pan. Doe de tempeh terug in de pan samen met het sausje en bak 1 tot 2 minuten op hoog vuur, tot de saus in de tempeh is getrokken.

  6. Serveer de tempeh met een gekookt eitje, komkommer en koriander. Je kunt ook altijd nog wat extra sambal of gebakken uitjes ter garnering gebruiken.

334 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page