top of page

Thayir sadam - Indiase yoghurtrijstThayir sadam is een gerecht uit het zuiden van India wat misschien een beetje raar klinkt als je hoort waar het uit bestaat, maar het is waanzinnig lekker. Vooral als het buiten warm is, maar eigenlijk altijd. Je vermengt rijst met yoghurt en giet daar olie met specerijen overheen. De rijst eet je vervolgens koud. Veel mensen denken bij Indiaas eten aan kruidige curry, maar ze zijn er juist ook heel goed in frisse smaken met yoghurtsauzen, korianderchutney en granaatappel. Een ander goed voorbeeld hiervan is papdi chaat, een van mijn favoriete straatsnacks. Als je dat ooit ergens op de kaart ziet staan: bestellen!


In het Engels heet dit gerecht 'curd rice'. In die Indiase keuken wordt namelijk vaak 'curd' gebruikt. Dat is een speciaal soort yoghurt die je in Nederland niet kunt vinden. Ik ben elke Indiase winkel in Amsterdam ingelopen, maar nergens hadden ze het. Paulami Joshi, auteur van De bijbel van de Indiase keuken, vertelde me later dat dit iets met invoerrechten en zuivel heeft te maken. Domper. Ik leng altijd Griekse yoghurt aan met een beetje water. Zo ook in dit recept. O ja en het is weer een nieuwe maand hè dus jullie krijgen weer een nieuwe playlist. Je vindt hem hier.


Rijsttip: Dit is een ideaal recept voor als je gekookte rijst over hebt. Ga je het speciaal hiervoor koken? Rijst verdriedubbelt als je het kookt. Voor 300 gram gekookte rijst heb je dus 100 gram rauwe rijst nodig.


Olie-tip: Mosterdolie wordt veel gebruikt in sommige delen van India. Het heeft een heel karakteristieke smaak, maar je kunt ook neutrale olie gebriken.


Curryblaadjestip: Gebruik hiervoor verse curryblaadjes of curryblaadjes uit de diepvries. Gedroogde curryblaadjes hebben echt een heel andere smaak. Bij grote toko's of Indiase winkels zijn deze meestal wel te koop, of kijk online.


No waste-tip: Heb je een hele zak urid dahl in huis gehaald voor twee theelepels? Urid dahl is ook mijn favoriet om dahl mee te maken. Daar kun je dan ook meteen de andere helft van die groene peper doorheen doen.


De olie met specerijen is ook lekker om groente mee op smaak te brengen. Ik hield een beetje apart en roerde het door doperwtjes.


INGREDIËNTEN (4 personen)

300 gram gekookte basmatirijst (zie tip)

300 gram Griekse yoghurt

1/2 groene peper

2 eetl. mosterdolie of neutrale olie (zie tip)

2 theel. mosterdzaad

2 theel. urid dahl

2 eetl. granaatappel

handvol curryblaadjes (zie tip) zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de rijst met de yoghurt en 125 milliliter water. Zet in de koelkast terwijl je de olie met speceijen klaarmaakt.

  2. Hak de groene peper fijn.

  3. Verwarm de mosterd- of neutralie olie in een pannetje op laag vuur. Voeg het mosterdzaad, de urid dahl, groene peper en curryblaadjes toe en bak 1-2 minuten tot de dahl lichtbruin verkleurt.

  4. Haal de rijst uit de koelkast, schenk de olie en specerijen eroverheen (houd eventueel een klein beetje achter voor groente, zie tip), roer om en breng op smaak met zout.

  5. Je kunt de rijst nu meteen eten, of zet hem nog een paar uur in de koelkast. Strooi de granaatappelpitjes er net voor het serveren overheen.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page