top of page

TikTok-omelet met kruiden-sambalsaladeMet temperaturen vanaf 25 graden hanteer ik een beleid van maximaal 5 minuten achter het fornuis. En dan bedoel ik de actieve tijd waarin je zelf bij een pan op een brandende pit staat. Dingen als rijst, pasta, boontjes, gekookte eieren en noedels tellen niet omdat je daarbij mag weglopen en het dus niet extra heet krijgt. Al ben ik daarvoor vaak ook al te oververhit. Mijn avondeten bestond de laatste weken ook dikwijls uit rijstwafels met kaas of brood. Ik ben ook maar een mens. Gelukkig bestaat er TikTok, een plek waar je altijd terecht kan voor vliegensvlugge, esthetische recepten. Soms moet je even het kaft van het koren scheiden, maar de trending crispy omelet met rijstvel had meteen mijn aandacht. Groot voordeel: er zijn slechts drie minuten vlamtijd nodig.


Het principe is vrij basic. Je doet een rijstvel in een koekenpan, je weet wel, zo eentje waar je Vietnamese summer rolls mee maakt. Daarop gaat een ei en vaak wat kruiden. Je vouwt het dubbel en klaar is Kees. Op TikTok gaat er dan vaak chili-olie overheen en bijvoorbeeld bosui. Dat is een leuk begin en nog minder moeite dan het recept wat ik je nu geef. Dus je kan ook lekker dat maken. Maar deze kruidensalade met sambaldressing is zo klaar en je bent toch lid van de eetclub, hier kom je voor recepten. De portie is voor één persoon maar misschien beter als snack dan echte maaltijd. Ik at hem als lunch en moest daarna nog twee rijstwafels met kaas eten. Verveelt nooit.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

2 eieren

1 bosui

1 theel. sambal oelek

1 theel. neutrale olie + extra om in te bakken

1 theel. sesamolie

1/2 theel. rijstazijn snuf suiker

1 rijstvel flinke hand korianderblaadjes

flinke hand basilicumblaadjes


BEREIDINGSWIJZE

  1. Kluts de eieren, snijd de bosui in dunne ringen en meng die samen met een snuf zout door het ei.

  2. Meng de sambal met de neutrale olie, sesamolie, rijstazijn en suiker. Proef en breng eventueel op smaak met zout (sambal kan al vrij zout zijn, dus misschien hoeft het niet).

  3. Doe een heel klein beetje olie in de pan. Echt een paar druppels en wrijf die met keukenpapier in een dun laagje uit over de pan.

  4. Zet het vuur halfhoog en leg het rijstvel in de pan. Giet het ei erop en bak aan 1 kant tot het rijstvel knapperig is en het ei gaar maar nog wel juicy.

  5. Vouw de pannenkoek dubbel zodat het ei aan elkaar plakt en bak nog even tot de buitenkant mooi crunchy is. Haal uit de pan, snijd doormidden en leg op een bord.

  6. Meng de koriander en basilicum met een deel van de sambaldressing en leg op de cripy rijstomelet. Drizzle de rest van de dressing over de omelet.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page