top of page

Toast met za'atar-dille-eieren


Er gaan weekenddagen voorbij dat ik niks anders eet dan boterhammen. Ik vind niks lekkerder dan op zaterdagochtend al je boodschappen doen, inclusief een krakend vers brood, en daarna nergens meer naartoe hoeven. Vooral als het regent en ik vers gedoucht in m'n chillpak op de bank lig, heb ik niks anders nodig dan de gedachte aan m'n brood en wat ik er allemaal op kan doen. Als ik echt luxe doe, haal ik naast m'n volkoren- of zuurdesembrood ook een brioche. Die besmeer ik het liefst met mayonaise en tomaat, of roomboter en ansjovis. Als m'n brood de volgende dagen niet meer supervers en fluffy is (iets wat uiteraard gebeurt als je alleen woont en twee broden tegelijk koopt) bak ik het op en ga ik weer lustig verder met beleggen.


Deze combi van ei op sumak-knoflookyoghurt met za'atar-dille-olie is het lekkerst op gebakken zuurdesembrood vind ik. Voor zondag dus. Of een andere dag dat je brood in huis hebt dat je weer even moet reviven. De saus is erg dille-forward doordat je verse en gedroogde dille gebruikt. Als je een van de twee niet in huis hebt, kun je ook ietsje meer van de rest gebruiken. Of een ander kruid toevoegen. Dit recept is voor één persoon, maar maak van de saus en yoghurt vooral meer. De yoghurt is ook lekker als ondergrond voor geroosterde groente, met dan dus de saus eroverheen.


O en het is weer een nieuwe maand, dus hier een nieuwe playlist! Het eerste nummer stond al een keer eerder in een eetclublijstje, maar het is nu augustus en ik ben nou eenmaal een Swiftie dus je krijgt hem dubbel. Happy August liefjes!


Brioche-tip: Ik kwam er laatst achter dat er in Amsterdam op de Bilderdijkstraat een bakker bestaat met alleen maar brioche. Hij heet ook Brioche. De koffie is er niet zo lekker, maar het brood wel. En anders heeft Fort Negen meestal ook brioche. Sorry dat ik alleen maar Amsterdam-tips heb, maar daar woon ik nou eenmaal.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 theel. za'atar

1/4 theel. gedroogde dille

2 eetl. gehakte verse dille

olijfolie

2 plakken lekker brood

4 eetl. Griekse yoghurt

1 theel. sumak 1 kleine teen knoflook

2 eieren

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de za'atar, gedroogde en verse dille in een hittebestendig kommetje. Verhit 3 eetl. olijfolie in een steelpannetje. Test met een plukje verse dille of de olie heet genoeg is (als dat zo is, begint hij meteen te sizzelen). Giet de olie op de ingrediënten in het kommetje, roer door en laat staan terwijl je de rest van het gerecht maakt.

  2. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin het brood aan 1 kant goudbruin en knapperig. Belangrijk hierbij is dat je genoeg olie gebruikt en dat het vuur niet te hoog staat. Als sommige plekjes wit blijven (dit is vaak zo bij ouder brood dat een beetje is uitgedroogd en daardoor slinkt), duw er dan op met een keukentang zodat die ook mooi bruin worden.

  3. Meng intussen de yoghurt met de sumak en rasp de knoflook erboven. Roer en breng op smaak met een snuf zout.

  4. Haal het brood uit de pan en bak in dezelfde pan (voeg zo nodig nog wat meer olie toe) de eieren.

  5. Besmeer het brood (als het iets is afgekoeld) met de sumak-yoghurt, leg de eieren daarop en maak af met de za'atar-dille-olie.

64 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


Vandaag als lunch gemaakt op een libanees platbrood. Echt heel lekker!

J'aime
bottom of page