top of page

Tofugehakt met ingemaakte sperziebonen


Dit recept is geïnspireerd op een van mijn favoriete podcasts Recipe Club. Een podcast waarin de hosts (o.a. de liefde van mijn leven David Chang) een recept tot in de puntjes uitpluizen, maar het bijna altijd lijkt alsof ze geen zin hebben om te koken. Daarom is het juist zo leuk. De meest populaire recepten zijn dan ook vaak hele snelle of dingen waarbij je een beetje vals kan spelen. In de aflevering Green Beans maakt Chris Ying een snel sperziebonengerecht gebaseerd op een Hunanees gerecht met ingemaakte sperziebonen en varkensgehakt. Die ingemaakte sperziebonen zijn wat mij betreft een perfect valsspeel-ingrediënt.


Ingemaakte sperziebonen koop je bij de toko (zie foto), ze liggen tussen alle andere ingemaakte ingrediënten. Als je geen ingemaakte sperziebonen kunt vinden, kun je ook andere ingemaakte groente kopen. Chinezen zijn er ster in, dus er is genoeg keuze. Het gaat erom dat je een gefermenteerde smaak hebt, het liefst met iets van chili maar dat hoeft niet per se. Die ingemaakte groente bak je mee met het gehakt - in dit geval van tofu, maar je mag natuurlijk varken gebruiken - en verder hoef je bijna niks meer te doen. Voor een licht porky smaak voeg ik een klein beetje reuzel toe, maar als je het vega wil houden of geen reuzel in huis hebt, doe je dat lekker niet.


Het is weer een nieuwe maand dus je krijgt weer een nieuwe playlist. Luister hem hier. Ik luister wel alleen nog maar naar K-pop en Taylor Swift, dan weet je dat alvast. 🤡


No waste-tip: Als je de tofu van Choi Kee gebruikt heb je niks over, maar niet elke toko verkoopt die (dom). Als je een groter blok tofu hebt, kun je ook alles opbakken maar niet alles terug doen in de pan. Als je de tofu met maizena namelijk gewoon knapperig frituurt en er een beetje zout op zoet, krijg je een soort knapperig tofusnackje en dat is ook gewoon al heel lekker.


INGREDIËNTEN (2-3 personen)

250 gram stevige tofu (het liefst van Choi Kee)

2 eetl. maizena

neutrale olie om in te bakken

2 tenen knoflook, gepeld

3 cm gember

80 g ingemaakte sperziebonen (zie foto)

2 eetl. lichte sojasaus

klein beetje reuzel (optioneel)


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verbrokkel de tofu met je handen in een kom en meng met de maizena.

  2. Verhit een flinke laag neutrale olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de tofu in circa 10 minuten goudbruin en knapperig. Door de maizena gaat de tofu nogal klonteren, blijf daarom goed de tofu roeren en breken (het liefst met een wokspatel of andere metalen spatel).

  3. Hak intussen de knoflook en gember fijn.

  4. Haal de tofu uit de pan en giet zoveel olie uit de pan dat er nog een paar eetlepels in zitten. Fruit hierin de knoflook en gember 1 tot 2 minuten.

  5. Voeg de ingemaakte sperziebonen toe en bak 1 minuut.

  6. Doe de tofu terug in de pan en voeg de sojasaus en reuzel als je die gebruikt toe. Schep het geheel om en laat kort pruttelen tot alle saus lekker in de tofu is getrokken.

  7. Schep op een kom rijst en serveer.

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page