Tofupreview: Congee met tofu en crispies


Foto: Sophia van den Hoek


Ja ja, morgen komt Tofu uit! Hopelijk heb je hem al gepre-oderd (doe dat anders hier), dan ploft hij morgen op de mat. Misschien heb je nog één klein duwtje in je rug nodig, dus bij deze de laatste preview. Congee met crispies, en tofu, natuurlijk.


'Congee (Chinese hartige rijstepap) is een van de beste dingen om te eten als het buiten grauw

is, maar met deze frisse bosui-gembersaus is hij ook helemaal lente-proof. Omdat congee zo

heerlijk zacht is, zijn crispies een must. Ik gebruik hier pindacrispies, maar in principe is alles

goed. Je kunt ook kant-en-klaar gebakken uitjes of bhujia gebruiken. Als je

geen gebroken rijst kunt vinden, kun je ook normale pandanrijst gebruiken. Die moet dan wel

iets langer opstaan en het resultaat is iets minder romig.'


INGREDIËNTEN (2 personen)

6 cm gember

50 gram (gebroken) pandanrijst

2 eetl. Shaoxing rijstwijn

100 ml zelfgemaakte bouillon (optioneel)

3 bosuien

3 eetl. neutrale olie

1 eetl. rijstazijn

2 eetl. pindacrispies

200 gram spinazie

300 gram zijden tofu


BEREIDINGSWIJZE

  1. Halveer de gember en snijd de ene helft in dikke plakken. Doe samen met de rijst, Shaoxing, bouillon als je die gebruikt en 650 milliliter (750 milliliter, als je geen bouillon gebruikt) water in een pan. Breng aan de kook, roer door, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat circa 45 minuten langzaam pruttelen, tot je een zachte, romige rijstepap hebt. Roer af en toe door zodat de onderkant niet aankoekt. Ik hou van vrij losse en lobbige congee, maar sommige mensen eten hem iets steviger en dikker. Kijk zelf maar.

  2. Snijd de andere helft van de gember in dunne reepjes (julienne) en doe in een hittebestendige kom.

  3. Snijd 1 bosui in dunne ringen en doe bij de gember in de kom.

  4. Verhit de olie in een steelpannetje tot hij goed heet is. Giet de hete olie over de gember en de bosui zodat het gaat sizzelen. Laat iets afkoelen en voeg dan de rijstazijn toe.

  5. Snijd de rest van de bosui in dunne ringen. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak hierin de bosui in 10 tot 12 minuten goudbruin en knapperig. De olie moet de hele tijd zachtjes pruttelen, zet daarvoor soms even het vuur lager of hoger.

  6. Vis als de congee klaar is de stukken gember eruit. Voeg de spinazie toe en roer tot deze helemaal is geslonken.

  7. Snijd de tofu in kleine blokjes en roer door de congee. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen zodat de tofu warm wordt.

  8. Verdeel de congee over 2 kommen, lepel de bosui-gembersaus eroverheen en maak af met de pinda- en bosuicrispies.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven