top of page

Tosti met gochujang-paddenstoelen en ingemaakte bosui



Ik heb weer eens een overdadige tosti voor je bedacht. Dit recept is goed voor twee tosti's, maar ze zijn zo rijkelijk gevuld dat je daar zeker met drie personen van kunt eten. Misschien wel met vier, afhankelijk van hoe groot je boterhammen zijn. Op de tosti gaan pittige gochujang-paddenstoelen met lekker veel gember er doorheen. Zo is de tosti naast vettig ook fris. De ingemaakte bosui helpt hier ook bij. Ik raad je aan hier twee of drie keer zo veel van te maken en het op ei, labneh, groente of boterhammen met roomkaas te scheppen.


De paddenstoelen bak je eerst in olie, die nadat je de gochujang toevoegt prachtig rood kleurt. Die rode olie sijpelt tijdens het bakken uit de tosti en geeft zo ook smaak aan de buitenkant van de tosti. Heerlijk. Omdat er ook wat vocht bij die olie zit, duurt het iets langer voordat de tosti helemaal knapperig is. Dat is niet erg. Laat het vuur vooral heel laag staan, zodat de buitenkant rustig bruin kleurt terwijl de kaas smelt.


Paddenstoelentip: Ik heb voor dit recept een mix van shiitake en oesterzwammen gebruikt. Die vind ik stevig en vlezig van structuur en hebben lekker veel smaak. Maar als je toevallig nog gewone champignonnen in huis hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken. Je kunt de paddenstoelen ook in heel kleine blokjes snijden om zo een soort gehakt-vibe te creëeren.


Kaastip: De smaken op deze tosti zijn vrij sterk dus ik vind het lekker om jonge of jong belegen kaas te gebruiken. Die smelt ook goed. Ouder mag ook, maar jong heeft in dit geval de voorkeur.


Anti-vocht-tip: Een tosti moet knapperig zijn en niet te zompig. Zowel de paddenstoelen als de bosui zijn een beetje vochtig. Schep de paddenstoelen dus uit het rode sausje en neem niet te veel vocht mee. De saus kun je door mayonaise roeren. Giet de ingemaakte bosui af en druk het overtollige vocht eruit.


No waste-tip: Maak je maar 1 tosti en heb je paddenstoelen over? Die zijn ook, inclusief saus, lekker op rijst of door noedels. Als je de paddenstoelen met noedels eet, doe ze dan in een koekenpan met een deel van het kookvocht. Kook de noedels iets te kort en gaar ze nog 1 of 2 minuten door in het vocht in de pan (met het vuur aan). Voeg op het laatst een klontje boter toe voor een extra glanzende saus.


INGREDIËNTEN (2 tosti's)

Ingemaakte bosui

75 ml natuurazijn 1 theel. zout

1 theel. suiker

4 bosuien


Gochujang-paddenstoelen 250 gram paddenstoelen (zie tip) neutrale olie om in te bakken 2 eetl. gochujang 2 eetl. lichte sojasaus

1 theel. kristalsuiker

1 theel. sesamolie

3 cm gember zout


Tosti

4 plakken stevig (zuurdesem)brood

lekker veel kaas (zie tip) neutrale olie om in te bakken


BENODIGDHEDEN

bakrooster


BEREIDINGSWIJZE


Ingemaakte bosui

  1. Meng de azijn met het zout en de suiker. Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg 75 milliliter water toe.

  2. Snijd de bosui in zo dun mogelijke ringen en voeg toe aan het azijnmengsel. Laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt. Je kunt dit ook een paar uur of zelfs dagen van tevoren doen. Hoe langer het blijft staan, hoe zachter de bosui wordt.

Gochujang-paddenstoelen

  1. Snijd of scheur de paddenstoelen in plakken/stukken.

  2. Verhit een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de paddenstoelen in 5 tot 8 minuten goudbruin.

  3. Meng intussen de gochujang met de sojasaus, sesamolie en suiker.

  4. Hak de gember fijn.

  5. Doe de gember in de pan bij de paddenstoelen en bak nog circa 1 minuut.

  6. Voeg het gochujangmensel toe, roer en bak nog circa 1 minuut. Proef, breng op smaak met zout en doe over in een bakje.

  7. Maak de pan schoon om de tosti's in te bakken.

Tosti

  1. Beleg alle boterhammen met kaas.

  2. Verdeel de paddenstoelen over 2 boterhammen, maar laat zo veel mogelijk vocht achter in het bakje (zie tip).

  3. Giet de ingemaakte bosui af in een zeef. Druk met een lepel nog wat extra vocht eruit. Leg de boui op de paddenstoelen.

  4. Leg de overgebleven boterhammen met kaas bovenop de bosui.

  5. Verhit een paar eetlepels olie in een keukenpan op laag vuur. Bak hierin de tosti aan beide kanten goudbruin en knapperig. Wees geduldig en houd het vuur echt laag. De kaas moet helemaal smelten en als het vuur te hoog staat, verbrandt het brood. Dit kan wel zo'n 10 tot 15 minuten duren.

  6. Leg de tosti op een bakrooster en laat daar 1 tot 2 minuten afkoelen voordat je aanvalt. Als je de tosti meteen op een bord legt, wordt hij zompig.


205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page