top of page

Ultieme eiersandwich met Spam


Als je me op Instagram volgt, denk je misschien dat ik in Korea alles heb gegeten wat ik maar wilde. Dat is ook bijna zo, maar iets wat ik op de een of andere manier heb overgeslagen is de ontbijtsandwich. Veel straatstalletjes verkopen als ontbijt gimbap (zeewierrollen met rijst en goodies) en daarnaast eiersandwiches. Op een grote plaat bakken ze alle componenten apart, terwijl ze de hele tijd met een groot blok margarine over de plaat gaan om de boel vettig te houden. Heel bevredigend om naar te kijken.


Op de sandwich gaat altijd spitskool. Soms los erop, maar soms ook door het ei geroerd. Ik roer de kool door de special sauce die ik afkeek van de Koreaanse sandwichketen Egg Drop. Zij doen namelijk gecondenseerde melk door hun saus en dat vind ik nogal briljant. De saus is dus ook, net als veel andere hartige dingen in Korea, een klein beetje zoetig. Klinkt gek, maar het matcht perfect bij de zoute kaas, ei en Spam. Ja, Spam.


Spam is door de oorlog overgewaaid uit Amerika en wordt nu veel gegeten in Korea. Het is varkensvlees uit blik maar echt veel lekkerder dan Smac. Het is heel zoutig en de structuur is echt perfect crispy chewy. Je kunt het bij sommige Amerikaanse winkels of online kopen. Als je het niet kunt vinden, kun je ook bacon gebruiken of van die vieze vierkante plakjes ham. Dat deden ze in Korea ook veel en die passen perfect op een sandwichboterham. Mijn brood kocht ik in Korea en is lichtzoet en boterig, een beetje brioche-achtig. Je kunt ook casino gebruiken of een bolletje (wit of brioche). De kaas gaat er in Korea vaak pas op als je het broodje in elkaar zet, waardoor hij niet echt smelt. Ik bak de kaas wel even mee, maar kijk maar waar je zelf zin in hebt.


No waste-tip: Een van de grootste problemen in mijn leven is dat gecondenseerde melk in blikken komt, die je nooit helemaal opmaakt. In Korea hadden ze spuitflessen gecondenseerde melk. Briljant. Ik heb het online gevonden en een paar flessen besteld. Probleem opgelost. Als jij nu al een blik hebt geopend, kun je de overgebleden inhoud ervan ook door je ijskoffie doen of over geroosterd brood gieten.


Een heel blik Spam in je eentje opeten is best wel veel. Ik heb in twee dagen deze sandwich gegeten, spam fried rice (met kimchi, gebakken ei en zeewier) en musubi gemaakt. Musubi is een soort Hawaïaanse sushi (Spam is heel groot in Hawaï). Heel lekker allemaal, maar ik ben nu wel spammed out. Je kunt het vlees ook in plakken snijden en invriezen.


INGREDIËNTEN (1-2 personen - ik kon maar de helft op)

2 eetl. mayonaise

1 eetl. gecondenseerde melk

sriracha naar smaak

handjevol (ca. 50 gram) flinterdun gesneden spitskool

2 eetl. fijngehakte bieslook

2 sandwichboterhammen of iets van een bolletje klontje boter om in te bakken

2 eieren

zout

neutrale olie om in te bakken

2 plakken spam

1 plak vieze smeltkaas


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de mayonaise met de gecondenseerde melk en sriracha als je die gebruikt. Meng de spitskool en bieslook erdoor en zet apart.

  2. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin het brood (eventueel om de beurt) aan 1 kant goudbruin en knapperig. Kijk uit, als je brioche of ander brood met suiker gebruikt kan dit snel gaan.

  3. Kluts de eieren met een snuf zout. Veeg de pan schoon en doe er een klein beetje olie in.

  4. Doe het ei in de pan en wacht tot de onderkant een klein beetje gestold is. Beweeg dan een siliconen spatel rustig over de onderkant van de pan om roerei te maken, maar dat je wel redelijk grote stukken houdt. Haal het ei net voordat je denkt dat het klaar is uit de pan. Meestal bak ik mijn ei niet langer dan een minuut.

  5. Bak de plakken spam een paar minuten per kant, tot ze mooi bruin kleuren. Voeg eventueel nog wat extra olie toe, maar waarschijnlijk is dat niet nodig.

  6. Schuif de plakjes gezellig tegen elkaar en leg de kaas erop. Bak een paar seconden tot de kaas smelt.

  7. Maak intussen het broodje. Leg een snee brood met de gebakken kant naar beneden op een snijplank en leg daarop de sauzige kool. Laat een beetje van de saus in de kom zitten voor op de andere boterham.

  8. Leg het ei op het brood en schuif voorzichtig met een spatel onder de Spam. Haal de Spam met kaas voorzichtig uit de pan en leg op het ei.

  9. Smeer de overgebleven saus op de tweede boterham en leg op het geheel. Snijd de boterham doormidden en serveer.

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page