top of page

Vega tacovulling met chorizovibes

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023


Ik heb weinig tot geen moeite met thuis vegetarisch eten, maar er zijn een paar dingen die ik in mijn vega oriented hoofd toch heel hardleers automatisch aan vlees koppel. Zo keek ik toen ik spiesjes op mijn nieuwe spiesjesbarbecue wilde grillen, niet eens naar de vega opties in het prachtige boek Indostok van Vanja van der Leeden (hoi Vanja!). Er staan er genoeg in (aubergine, oesterzwam, bloemkool), maar nee, ik moest en zou babi op die spies rijgen. Hetzelfde gevoel heb ik bij taco's. Daarbij denk ik steevast aan vlees van de barbecue of dat uren zachtjes heeft heeft gesudderd. Dat vervangen door iets vegetarisch kwam simpelweg nooit in me op, tot ik deze pasta met walnotengehakt op de Insta van mijn lievelingetje (daar is ze weer) cripsyegg420 zag.


Op deze taco's zie je dus geen vlees, maar een vulling van walnoten en bloemkool met chorizosmaken. Vettig chorizovlees is namelijk een van mijn all time favo's voor in taco's. En dan bedoel ik van dat zachte verse worstvlees, niet de gedroogde variant. Omdat ik geen echte vega ben speelde ik vals met een schep reuzel, dat voeg ik soms toe als ik iets vlezig wil laten smaken zonder veel vlees te eten. Als je dat niet wil, kan je ook op het laatst een lekkere klont boter door het mengsel doen.


Dit is even alleen het recept voor de vulling. Verder kan je de taco's aankleden met wat je maar wil. Ik doe op taco's altijd avocadocrema (avo in de staafmixer met een kneep limoensap en een snuf zout), ingemaakte ui, salsa en veel koriander. Dit keer had ik tomaatjes over dus een soort pico de gallo met rode ui, jalapeno en limoensap, maar laatst had ik ananassalsa gemaakt dat was ook belachelijk lekker (ananas fijn snijden met koriander, rode peper, limoensap, zout).


No waste-tip: Je hebt geen hele bloemkool nodig maar ik zou de rest lekker roosteren en op labneh eten met za'atar en sumac eten. Een van mijn go to geen-zin-om-te-koken-recepten. Overgebleven vulling kun je eten op ontbijttaco's (dan doe je er een ei op), in een quesadilla of tosti of op rijst. Of maak loaded nacho's. Van overgebleven maistortilla's kun je sowieso zelf tortillachips maken. Gewoon in driehoekjes snijden en even kort bakken in veel olie.


INGREDIËNTEN (4 personen)

30 gram walnoten

150 gram bloemkoolroosjes

neutrale olie om in te bakken

1 ui

6 tenen knoflook

1 theel. gerookt paprikapoeder

1 theel. paprikapoeder

1 theel. gedroogde oregano

1/2 theel. gedroogde tijm

1/2 theel. chilipoeder (of meer als je super spicy wil)

1 theel. uienpoeder

1 theel. knoflookpoeder

3 laurierblaadjes

2 flinke eetlepels reuzel of roomboter

zout


BREIDINGSWIJZE

  1. Week de walnoten 15 minuten in koud water.

  2. Snijd intussen de bloemkoolroosjes heel klein. Je hoeft er geen bloemkoolrijst van te maken, de roosjes mogen nog wel zichtbaar zijn maar echt miniroosjes van een paar millimeter.

  3. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de bloemkool op hoog vuur tot hij goed verkleurt.

  4. Snipper intussen de ui en hak de knoflook fijn.

  5. Giet de walnoten af en hak in stukjes zo groot als linzen. Voeg toe aan de bloemkool en bak 3 tot 4 minuten mee.

  6. Voeg de ui toe en bak 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut.

  7. Voeg de paprikapoeders, oregano, tijm, chilipoeder, uitenpoeder, knoflookpoeder, laurierblaadjes en reuzel of boter en een flinke snuf zout toe en bak 1 minuut.

  8. Giet zoveel water in de pan dat de ingrediënten net onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan circa 10 minuten pruttelen.

  9. Haal het deksel van de pan en zet het vuur hoog. Bak tot het meeste vocht is verdampt en je een lekkere juicy vulling hebt. Proef en breng op smaak met nog wat extra zout (dit is weer zo'n typisch voorbeeld van smaakt naar niks tot er genoeg zout in zit).

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page