top of page

Whipped knoflook-chiliboter met crispies


Als je m'n podcast luistert wist je dit al, maar ik ben verliefd op Thomas Straker. Deze Londense chef en Instagram-fenomeen (kijk hier maar even) post op zijn profiel hele geile boterfilmpjes onder de noemer 'all things butter'. Van knapperige kippenhuid tot mosselen tot geblakerde chilipepers, hij maakt overal boter van. Chili-olie gooi ik natuurlijk al jaren overheen, maar door m'n liefje Thomas dacht ik ineens: wat nou als ik chili-olieboter maak? Het resultaat is vrij verbluffend. Hoe indrukwekkend als je een grote boterberg op de paastafel zet in plaats van zo'n lammetje?


Je maakt eerst knoflook- en sjalottencrispies en van die olie maak je chili-olie. Daar klop je vervolgens boter door, tot je de perfecte fluffy substantie hebt. Doordat je ook olie toevoegt, is de boter altijd smeerbaar ook als hij net uit de koelkast komt. Ik ben deze boter vooral heel veel op geroosterd brood aan het smeren, maar ik zag Thomas een soortgelijke boter (maar dan gesmolten) als dressing voor krieltjes gebruiken. De boter zou ook lekker zijn op vis, steak, groente of boontjes. Of door pasta met wat tomaatjes en heel veel Parmezaanse kaas. De hoeveelheid is niet mis, maar ik weet zeker dat je deze boterberg zo op hebt.


O en het is weer een nieuwe maand dus here you go, een nieuw Spotify-lijstje voor tijdens het koken!


INGREDIËNTEN

3 tenen knoflook, gepeld

1 sjalot, gepeld

2 eetl. chilivlokken

100 ml neutrale olie

200 gram roomboter, op kamertemperatuur Maldon-zeezout


Benodigdheden

elektrische mixer of hakmolentje


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de knoflook in zo dun mogelijke plakjes en snipper de sjalot.

  2. Doe de chilivlokken in een hittebestendige kom en zet daar een zeef op.

  3. Doe de knoflook en sjalot met de olie in een pannetje en zet het vuur halfhoog. Laat de knoflook en sjalot 5 tot 8 minuten zachtjes pruttelen (zet hiervoor soms het vuur iets lager of hoger) tot ze goudbruin en knapperig zijn.

  4. Zeef de olie boven de chilivlokken zodat deze gaan borrelen. Roer om zodat de chilivlokken gelijkmatig garen. Laat de knoflook en sjalotten uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.

  5. Laat de olie afkoelen, snijd de boter in stukjes en doe die bij de olie. Gebruik een elektrische mixer of hakmolentje om de boter op te kloppen. Kijk uit voor spetters. De boter is klaar als hij goed door de olie is gemengd en je geen klontjes meer ziet. En hij moet echt luchtig proeven. Hij wordt nog iets stijver als hij helemaal afkoelt.

  6. Schep de helft van de knoflook- en sjalottencrispies door de boter, samen met een flinke snuf zout.

  7. Doe de boter op een bord en strooi de rest van de crispies en nog een snuf zout erover. De boter is het beste als je hem nog iets laat afkoelen, maar in principe kun je hem zo eten.

323 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page