top of page

Zeewierzout voor op alles


Ik heb eigenlijk een hekel aan zout met smaakjes, ik wil namelijk alles zelf bepalen. Als ik zin heb in bepaalde kruiden of smaken, kijk ik op dat moment zelf wel hoe ik het combineer. En in zo'n kant-en-klaar potje zijn vaak de verhoudingen nooit precies goed. Zelf het smaakzout van mijn held David Chang (hij heeft tingly salt & savory salt) is niet mijn allerlievelings. Ik blijf het kwistig overal op strooien omdat ik er in New York $12,- (!!) per potje voor betaalde, maar het voelt elke keer weer als een moetje. Toch krijg je deze week een recept voor zout met een smaakje van me. Dit zeewierzout is namelijk precies zoals ik het wil, ik strooi het overal op en het is een stuk goedkoper dan Chang's variant.


In het zout gaat gim: Koreaans zeewier dat is geroosterd en gezouten. Je koopt dit in kleine pakjes bij de toko. Als je het niet kunt vinden, kun je ook nori gebruiken. Rooster dat dan eerst wel even voorzichtig boven je gasfornuis of in een droge koekenpan. Zeewier is al lekker umami-achtig, maar om die smaken nog een beetje aan te zetten gaat er ook ve-tsin en knoflookpoeder door. Niet te veel, maar net om het zout iets meer diepgang te geven. Het allerlekkerst natuurlijk op ei, maar je kan dit zout overal overheen strooien. Over knapperig gebakken tofu, vis, groente of gefrituurde kip. In Korea at ik veel gefrituurde snacks die nog niet op smaak waren gebracht. Op tafel stond dan een kommetje zout waar je je crispy snack in dipt. Vaak was dat bamboe-zout, maar dit zeewierzout zou ook goed werken.


No waste-tip: Ik bewaar mijn zeewierzout in een klein jampotje, daarin blijft het forever goed.


INGREDIËNTEN

2 pakjes gim (8 tot 10 gram totaal)

3 eetl. fijn zeezout

3 eetl. geroosterd sesamzaad

1/4 theel. knoflookpoeder

1/4 theel. ve-tsin


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de gim samen met het zeezout in een klein hakmolentje en draai fijn. Als je geen hakmolentje hebt, kun je de gim ook verkruimelen met je handen, dan wordt het alleen nooit zo fijn.

  2. Meng het sesamzaad, knoflookpoeder en de ve-tsin erdoor en strooi op alles.

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page