top of page

Zoete rice cakes met sojabonenpoederVoor wie het heeft gemist: ik zit middenin de fotografiedagen voor mijn boek Amazing Asia Tofu. Daarvoor moest ik zelf tofu maken en ik was natuurlijk weer bang dat ik te weinig sojabonen zou hebben, dus kocht ik tien kilo. Nu heb ik best veel sojabonen over dus leek het me een goed idee om daar iets mee te doen. Normaal moet je sojabonen voor gebruik een nacht weken en daar had ik nu geen zin in. Dus deed ik ze gewoon in de koffiemolen om er sojabonenmeel van te maken. In Japan heet dit kinako en wordt het vaak over zoetigheden gestrooid. Bijvoorbeeld over mochi.


In mijn vegetarische boek staat hoe je zelf rice cakes maakt met suikersiroop en sojabonenpoeder. Zelfgemaakte rice cakes zijn heerlijk zacht en je kunt er lekker in knijpen. Je kunt ook, zoals hier, kant-en-klare rice cakes uit het koel- of vriesvak van de toko gebruiken. Als je die opbakt krijg je een heel andere structuur. Ze worden knapperig en smaken iets geroosterd. Heerlijk, en zelfs makkelijker. Omdat ik zo ontiegelijk veel sojabonen overhad, krijg je er nog een gratis recept bij voor kinako latte: een zoet drankje met kinako. Leuk hè?


Kinako latte Doe 1 eetlepel sojabonenmeel (hier onder staat hoe je dit maakt) samen met 150 milliliter melk en 1 eetlepel kristalsuiker in een steelpannetje. Ik gebruikte volle melk, maar je kunt het ook met sojamelk of andere plantaardige melk maken. Zet het vuur halfhoof en klop met een garde tot de boel schuimt. Giet de hete kinako latte in een glas of mok en serveer direct.


Kinako-tip: Je kunt kinako ook kant-en-klaar kopen. Het is niet heel goed verkrijgbaar, maar sommige Japanse winkels hebben het en Tjin's in Amsterdam soms ook.


Rice cakes-tip: Rice cakes bestaan in plakjes of in staven. Ik haal voor dit recept tteobokki (staven) uit het koelvak van de toko. Het is het beste als ze ontdooit zijn voordat je ze in water weekt, maar het hoeft niet per se . Laat ze anders een half uurtje langer weken. No waste-tip: Ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel sojabonen ik moet vermalen dus heb altijd te veel. In een afgesloten potje blijft het lang goed.


INGREDIËNTEN (3 - 4 personen)

500 gram rice cakes/tteobokki (ontdooid, zie tip) 50 gram sojabonenpoeder

60 gram donkerbruine basterdsuiker

neutrale olie om in te bakken


BEREIDINGSWIJZE

  1. Leg de rice cakes in een kom met koud water en laat 30 tot 60 minuten staan.

  2. Verwarm de oven voor op 150 graden. Rooster de sojabonen 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte. Ik heb altijd biologische sojabonen van Pit & Pit, dit zijn iets kleiner dan die je in de supermarkt koopt en hebben dus iets korter nodig.

  3. Doe intussen de suiker met 50 milliliter water in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel een paar minuten pruttelen tot alles iets dikker wordt. Laat afkoelen, de siroop wordt dan nog dikker.

  4. Laat de sojabonen afkoelen en vermaal ze in een koffiemolentje of kleine blender tot poeder. Haal het poeder door een zeef om grote stukjes te verwijderen.

  5. Giet de rice cakes af en dep goed droog.

  6. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de rice cakes in circa 10 minuten knapperig en goudbruin.

  7. Verdeel de rice cakes over bakjes of leg op een schaal. Giet de suikersiroop erover, maak af met het sojabonenmeel en serveer.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page