top of page

Aubergine-noedels met gefrituurde koriander


Het is een wonder dat ik pas in dit stadium in m'n leven een saus verzin met aubergine erdoorheen. Ik had er tot nu toe nooit over nagedacht dat dit een optie was, terwijl het eigenlijk zo logisch is. Het vruchtvlees van de aubergine is net zo stevig dat hij een saus iets substantiëler maakt dan als je alleen wat sausjes door elkaar roert, maar wel perfect door de saus mengt en lekker aan de noedels kleeft. Win-win-win dus.


Als extra bindmiddel voeg ik hier pindakaas toe, wat samen met de rokerige smaak van de aubergine zorgt voor een nogal umami-rijk gerecht. Ik doe er nog een extra schepje bovenop met gefrituurde koriander. Normaal gesproken is koriander fris, maar als je het kort frituurt verandert de smaak totaal. Zelfs als je niet van koriander houdt, vind je dit lekker. Probeer maar. Al die umami heeft natuurlijk wel wat frisse bosui nodig als tegenhanger. Of wat perfect gekookte broccoli met sesamolie ernaast. Of allebei.


Na de foto heb ik er nog wat pinda's in chili-olie van Lao Gan Ma op gedaan en dat was heel erg lekker. Doe met deze informatie wat je wil.


Oventip: Als je geen gas hebt, kun je de aubergine ook in de oven roosteren. Verwarm de oven dan voor op de hoogste stand. Prik de aubergine met de punt van een scherp mes of een vork

een paar keer in, anders heb je kans dat hij in de oven ontploft. Bak de aubergine 45 tot 60 minuten in de oven tot de buitenkant helemaal zwart is en de binnenkant zacht en gaar. Doe de aubergines in een kom, dek af met een bord of plastic folie en laat afkoelen. Snijd de aubergines doormidden en schep het vruchtvlees er voorzichtig uit met een lepel.


No waste-tip: Normaal gebruik ik ook de steeltjes van koriander, maar in dit geval is dat niet zo lekker eten. Bewaar de steeltjes vooral en hak de fijn voor over je volgende kom rijst, ei of curry. Je kunt de steeltjes ook (misschien nog met wat extra blaadjes) in de staafmixer doen met knoflook, olijfolie en zout voor een lekkere pesto-achtige spread.


INGREDIËNTEN (2 personen)

1 grote aubergine

1 theel. kristalsuiker

2 eetl. zwarte azijn

1 eetl. lichte sojasaus

1 eetl. ingemaakt moserdblad

2 eetl. pindakaas

200 gram tarwenoedels naar keuze

1 bosui

10 g koriander neutrale olie om in te frituren

pinda's in chili-olie om te serveren (optioneel) zout naar smaak


BEREIDINGSWIJZE


De aubergine

 1. Zet het vuur op de hoogste stand en leg de aubergine direct op de vlam. Gaar de aubergine 15 tot 20 minuten tot de buitenkant helemaal zwartgeblakerd is en de binnenkant zacht en gaar. Draai regelmatig om met een keukentang.

 2. Ga intussen alvast verder met de saus (zie hieronder).

 3. Doe de aubergines als ze klaar zijn in een kom en dek af met een bord of plastic folie. Zo komt de schil straks beter los.

 4. Verwijder als de aubergine koel genoeg is om met je handen aan te raken voorzichtig het vel. Dit gaat het makkelijkst onder de kraan met een koud straaltje water.

 5. Doe de aubergine in een kom en prak met een vork tot een prutje. Je wil nog wel dat de aubergine enige structuur heeft, dat je als het ware hele 'draden' hebt.

De saus

 1. Meng de kristalsuiker, zwarte azijn, sojasaus, chili-olie + crisp, ingemaakt mosterdblad en pindakaas in een kom.

 2. Voeg de aubergine toe, meng goed en breng op smaak met een klein beetje zout.


De noedels

 1. Breng een pan ruim gezouten water aan de kook. Kook hierin de noedels zoals aangegeven op de verpakking.

 2. Ga intussen verder met de toppings (zie hieronder).


De toppings

 1. Pluk de blaadjes van de koriander.

 2. Verhit een laagje van circa 1,5 centimeter neutrale olie in een steel- of kleine koekenpan en frituur hierin de koriander 30 tot 60 seconden. De bladeren moeten licht doorzichtig zijn.

 3. Schep de koriander met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met een snuf zout.

 4. Snijd de bosui in dunne ringen.

Afmaken

 1. Giet de noedels af maar bewaar wat van het kookvocht.

 2. Voeg de noedels samen met een paar eetlepels kookvocht toe aan de auberginesaus en schep de boel goed om, tot een mooie glanzende saus ontstaat.

 3. Als het nodig is, kun je nog extra kookwater toevoegen. Maar als het goed is, is het geheel al lekker sauzig.

 4. Verdeel de noedels over 2 kommen en maak af met de gefrituurde koriander, bosui en pinda's in chili-olie als je die gebruikt.

411 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


julieguthschmidt
julieguthschmidt
2021年10月26日

Hoi hoi! Heb je ook een no waste tip voor ingemaakt mosterdblad? Zie alleen maar grote zakjes bij de toko liggen altijd. Kun je dit gewoon invriezen?

いいね!
bottom of page