Ik ben de laatste tijd weer even helemaal in love met aardappels. In het weekend koop ik een kilo krieltjes die ik meteen kook en dan gedurende de week een beetje smikkel. Vaak met een kruidige dressing als aardappelsalade of ik bak ze in de oven met wat za'atar en eet ze op labneh. Deze aardappelsalade is met een Birmese smaken. In Myanmar eet je de allerbeste salades ooit, het is een heus walhalla. Aubergine en tomaat waren altijd mijn lievelings, maar ze maken er salades van ingemaakte gember, theebladeren en alle groenten die je maar kunt bedenken. Deze dressing is vrij standaard, en kun je dus in principe over alle groente kieperen.
De Birmese keuken is een mix tussen Indiaas, Maleis, Thais en Laotiaans en smaakt echt een totaal anders dan je waarschijnlijk gewend bent. De smaken zijn heel aards doordat er veel kurkuma, sjalottenolie en geroosterd kikkererwtenmeel wordt gebruikt. Maar tegelijkertijd fris door rauwe ui en sjalot en veel kruiden. Je moet het gewoon maar even proeven. Deze salade is qua frisheid perfect voor de lente. In herfstige maanden kun je de rauwe bosui en sjalot on top vervangen door knapperig gebakken sjalotten. Van de sjalottenolie die je daar gratis bij krijgt kun je vervolgens de dressing maken.
No waste-tip: Je gooit bij dit gerecht sowieso niet echt iets weg. Ik zou eerder meer van het geroosterde kikkererwtenmeel maken. Laat helemaal afkoelen en bewaar dan luchtdicht op een droge plek en roer het vaker door je salades.
INGREDIËNTEN (2 personen)
300 g krieltjes
2 bosuien
1 kleine sjalot, gepeld
2 eetl. kikkererwtenmeel
1 theel. kurkuma
3 eetl. neutrale olie
1/2 limoen, sap
1 eetl. vissaus
1 theel. kristalsuiker
150 g cherrytomaatjes lekker veel koriander zout
BEREIDINGSWIJZE
Doe de krieltjes in een pan met ruim gezouten water, breng aan de kook en kook de krieltjes in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat helemaal afkoelen.
Snijd de bosui in stukken van 5 centimeter en snijd die stukken in dunne reepjes (julienne). Snijd de sjalot in ringen (ik doe dit altijd over de lange kant, maar hoeft niet). Doe de bosui en sjalot in ijskoud water en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt. Hierdoor krult de bosui en verminder je de scherpe smaak van beide ingrediënten.
Rooster het kikkererwtenmeel een paar minuten in een droge koekenpan tot het licht verkleurt en heerlijk ruikt. Zet het vuur uit en haal uit de pan.
Doe de kurkuma in een hittebestendige kom en verhit de olie in een steelpannetje. Giet de olie als hij heet is op de kurkuma zodat deze borrelt en de olie kleurt. Laat heel even staan zodat de smaken intrekken en voeg de limoensap, vissaus, kikkererwtenmeel en suiker toe.
Breek de aardappels met je handen doormidden en plet ze daarbij een beetje. Hierdoor nemen ze veel meer smaak op dan als je ze snijdt.
Snijd de cherrytomaatjes in kwarten en hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Meng de krieltjes en tomaten met de dressing en de koriander. Proef en breng eventueel op smaak met zout.
Haal de bosui en sjalot uit het water en dep goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Doe de salade op een schaal, leg de bosui en sjalot bovenop en serveer.
Hi Emma, wat doe je met de kikkererwtenmeel? Door de dressing?