top of page

Bosuibollen


Wat een geluk, ik kom weer met een last minute partysnack! Ik ben zelf niet zo'n fan van oliebollen en grijp op oudjaarsavond liever naar een appelbeignet. Of naar een hartige snack zoals deze bosuibollen. Net zo lekker vettig als de oliebol, maar je kunt er meer op voordat je misselijk bent én ze passen beter bij champagne. Ook fijn: waarschijnlijk heb je alles hiervoor al in huis. Veel meer dan bloem, gist en bosui heb je namelijk niet nodig. Begin wel op tijd, het deeg moet rijzen en het rollen en bakken duurt ook altijd langer dan je denkt. Je kunt de bollen van tevoren maken en op het laatst nog heel kort opbakken in een pan of in de oven.


Eigenlijk zijn dit een soort scallion pancakes, maar dan kleiner en dikker, waardoor ik vind dat je het wel bollen mag noemen. Een ander verschil is dat je ze met gistdeeg maakt en het dus echt meer een broodje is. Voor de vulling bak je het bosuiwit bruin en knapperig, de crispies en olie meng je met het bosuigroen. Zo heb je die lekkere geroosterde smaak, in combinatie met frisse bosui. The best of both bosui worlds dus.


No waste-tip: Jeetje, weer geen restjes in dit recept. In principe is het bosuimengsel precies genoeg voor 12 broodjes. Mocht je overhebben, dan is het ook lekker op rijst of toast met ei.


INGREDIËNTEN (voor 12 broodjes)

250 gram tarwebloem

1 theel. gist

1 eet. kristalsuiker

1 bos bosui

75 ml neutrale olie + extra om te bakken

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Meng de tarwebloem met het gist, de kristalsuiker, een flinke snuf zout en 175 milliliter warm water met stokjes of een vork tot het een beetje samenkomt. Kneed het verder met de hand tot een deeg. Het hoeft nog niet heel smooth te zijn. Laat afgedekt 15 minuten rusten.

  2. Kneed het deeg na het rusten een paar minuten tot het steviger is en redelijk glad. Het is een vrij nat deeg. Je kunt het het makkelijkst kneden door het op te tillen en tegen de kom te slaan. Laat afgedekt 1 tot 1,5 uur rijzen, tot het is verdubbeld in volume.

  3. Maak intussen de bosuivulling. Snijd de bosui in dunne ringen en doe het bosuigroen in een kom.

  4. Doe het bosuiwit samen met de olie in een koekenpan en bak in circa 8 minuten op laag tot halfhoog vuur bruin en knapperig.

  5. Giet de gebakken bosui en alle olie uit de pan bij het bosuigroen. Breng op smaak met 1/2 theelepel zout en roer door.

  6. Sla als het deeg klaar is de lucht eruit en verdeel het in 6 stukken. Maak er balletjes van.

  7. Bestuif je werkblad met bloem en rol 1 bal uit tot een rondje, ongeveer zo groot als je hand. Leg 1/6 van het bosuimengsel in het midden, vouw het deeg eromheen dicht en rol tot een balletje. Herhaal met de rest van het deeg en de bosui.

  8. Onthoud in welke volgorde je de balletjes rolt en begin bij de volgende stap met het balletje dat je als eerste hebt gerold. Het deeg wordt soepeler en makkelijker uit te rollen als het even rust. Als je met het laatste balletje begint, is die nog iets te stug.

  9. Rol de balletjes uit tot een rechthoek en vouw die over de lengte in drieën. Rol het deeg over de lengte op (kijk even op m'n Instagram als je dit niet snapt, ik maak een hoogtepuntje).

  10. Snijd het deeg doormidden (begin hier ook weer bij het balletje dat je als eertste hebt gerold) en leg met de opengesneden kant omhoog. Plet voorzichtig met je handen tot een iets dunnere schijf.

  11. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de broodjes in delen een paar minuten per kant. Zet het vuur niet te hoog, anders is de buitenkant al de donker voordat de binnenkant gaar is. Serveer het liefst direct, of piep later nog even op in de pan of oven.

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page