top of page

Gebakken kleefrijst met uien-bloemkool-crispies


Kleefrijst is een van mijn favo dingen om te eten, maar ik doe het nooit omdat ik het een gedoe vind om te maken. Je moet de rijst namelijk eerst 8 uur weken en dan nog stomen. Maar laatst kwam ik een hack tegen op het internet: je kunt je kleefrijst ook in kokend water weken. Dan hoeft het maar 1 uur in plaats van 8 uur. Meteen gedaan natuurlijk. Kleefrijst wordt ook wel verkocht als glutinous rice en heeft echt een andere substantie dan 'normale' rijst. Ik dacht dat iedereen dit wist, maar krijg soms toch berichten op Instagram van mensen die denken dat Japanse rijst hetzelfde is als kleefrijst, dus ik zeg het nog maar eventjes.


Ik heb mijn rijst vrij lang gestoomd, namelijk 30 minuten. Als je het korter stoomt (bijvoorbeeld 20 minuten), blijft de korrel nog iets droger en bakt de rijst ook iets droger. Weken in koud water zorgt ook voor een lossere korrel. Dat is ook heel lekker, maar ik was meer op zoek naar die kleverige structuur die je bijvoorbeeld hebt als je kleefrijst in lotusblad bij de Chinees bestelt. Bij de gebakken rijst maak ik gebakken bloemkool. Nu weet je waarschijnlijk wel dat je bloemkoolbladeren in de oven met wat olie tot een knapperige snack kan roosteren. Soms blijven de dikke nerven dan toch nog een beetje taai, terwijl de rest van het blad al verschrompeld is. Oplossing: de bladeren in heel dunne reepjes snijden en meebakken met uien voor uien-bloemkool-crispies. Best briljant, vind ik zelf.


Kippenvettip: Ik heb de uien, bloemkoolbladeren en bloemkool gebakken in kippenvet. Dat had ik nog, en het geeft ingrediënten een extra lekkere smaak. Je koopt het bij de poelier, slager of online. Als je het niet hebt, kun je ook neutrale olie gebruiken.


Vega maken: Vervang het kippenvet door neutrale olie en de gedroogde garnalen door gedroogde shiitake. Week die 1 uur in kokend water (kan tegelijk met de kleefrijst), snijd in blokjes en wok mee.


No waste-tip: Ik gebruik maar 2 bloemkoolbladeren. Voel je vooral vrij om de rest ook lekker uit te bakken tot crispies. Ze worden nooit zo crispy als ui, maar zijn alsnog lekker als topping. Je hebt ook een halve bloemkool over, die kun je gewoon roosteren en dan eten met labneh zoals ik altijd doe.


INGREDIËNTEN (2 personen)

200 gram kleefrijst

1 ui, gepeld

2 bloemkoolbladeren

2 eetl. kippenvet of neutrale olie

1 eetl. fijngehakte gember

1 grote teen knoflook, gepeld

2 bosuien

2 eetl. garnalen, 10 minuten geweekt in Shaoxing rijstwijn

1/2 bloemkool neutrale olie (optioneel)

zout

msg (optioneel) chili-olie & crisp om te serveren (ik had deze nog over, was heel lekker)

BEREIDINGSWIJZE

  1. Week de kleefrijst 8 uur in koud water of 1 uur in kokend water. Bekleed een stoompan of -mand met een kaasdoek of stoomdoek en leg de geweekte rijst hierin. Breng water aan de kook en stoom de rijst 20 tot 30 minuten, afhankelijk van hoe papperig je het wil.

  2. Snijd intussen de ui in dunne ringen en de bloemkoolbladeren in dunne reepjes. Verhit het kippenvet of de olie in een wok of koekenpan en bak in circa 10 minuten goudbruin en knapperig. De ui wordt bruiner dan de bloemkool dus je moet goed kijken wanneer het klaar is. En het vuur mag niet te hoog staan, het vet moet heel de tijd zachtjes pruttelen.

  3. Giet de crispies af boven een kom en leg op een met keukenpapier bekleed bord. Breng op smaak met een snuf flaky zout.

  4. Hak intussen de bloemkool in roosjes. Doe het overgebleven vet terug in de pan en bak hierin de bloemkool in circa 10 minuten op halfhoog vuur. Als het vuur te hoog staat, verbrandt de bloemkool al voordat hij gaar is. Voeg eventueel nog wat extra vet toe.

  5. Hak intussen de knoflook, gember en bosuiwit fijn. Haal de garnalen uit de rijstwijn en hak fijn.

  6. Haal de bloemkool uit de pan en zet apart.

  7. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in de wok en fruit hierin de gember, knoflook, bosuiwit en garnaaltjes 1 tot 2 minuten. Ik bak de rijst niet in kippenvet omat ik dat in combinatie met de kleverige rijst iets te heftig vindt, maar je mag natuurlijk gewoon kippenvet blijven gebruiken.

  8. Doe de rijst in de pan en breng op smaak met zout en msg als je dat gebruikt. Breek de rijst met een wokspatel los en roer zodat alle ingrediënten door de rijst verdeeld zijn. Als je je rijst zo plakkerig hebt gekookt als ik, is dat nogal een rotwerkje. De korrels komen nooit heelmaal los en gaan na een tijdje zelfs weer meer aan elkaar klonteren, maar dat is niet erg. Zet het vuur uit.

  9. Hak het bosuigroen in dunne ringen en roer op het laatst door de rijst. Verdeel de rijst over twee borden en serveer de bloemkool erbij en de uien-bloemkool-crispies on top. Maak af met chili-olie en crisp.

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page