top of page

Gefrituurde bun met ijs, pindakaramel en koriander

Bijgewerkt op: 15 okt. 2021


Op elke Taiwanese night market staat een kraam met een enorm blok pindakaramel, waar de verkoper poeder vanaf schaaft. Waanzinnig om te zien, nog waanzinniger om te eten. De pindakaramel belandt namelijk op een chewy pannenkoek met ijs en koriander. Yup, koriander. Het klinkt gek, maar de combinatie is niet te doen zo lekker. In Hongkong at ik dan weer ooit een gefrituurde bun met gezouten vanille-ijs en karamel. Dit recept is een combinatie van de twee. You're welcome.

De broodjes voor dit dessert koop je gewoon kant-en-klaar uit het vriesvak van de toko. Ze heten mantou en worden ook vaak gestoomd. Qua structuur is het precies hetzelfde als die buns waar je gestoofd buikspek op krijgt, heerlijk fluffy. In de broodjes zit suiker waardoor ze een heerlijk glimmend laagje krijgen als je ze frituurt. The best of both worlds.


Eigenlijk hoef je voor dit recept alleen maar de pindakaramel te maken en de broodjes te frituren. Het is echt supersnel gepiept en het resultaat is een absolute showstopper. Wel maken op eigen risico. Je gasten zullen namelijk nog de rest van je leven aan je hoofd zeuren wanneer je deze buns weer gaat maken.


Pinda-tip: Je kunt in de supermarkt natuurlijk geroosterde pinda's kopen, maar ik vind het het lekkerst om bij de toko rauwe pinda's zonder vliesje te kopen en deze zelf te roosteren in een oven van 160 °C, zo'n 15 tot 20 minuten. Zo wordt de binnenkant bruiner en lekkerder dan als je kant-en-klaar geroosterde pinda's koopt. Als je in de supermarkt gezouten pinda's koopt, kun je het zout uit het recept weglaten.


No waste-tip 1: De mantou komen meestal met zes tegelijk. Je bewaart ze makkelijk in de vriezer, maar als je hier geen ruimte voor hebt kun je ze ook stomen. In Singapore worden deze broodjes vaak gegeten bij chili crab, waarbij je de broodjes door de lobbige saus. Dit is ook lekker met bijvoorbeeld mapo tofu. Je kunt de broodjes ook stomen en eten met een omelet en wat bosui erop. Verrukkelijk.


No waste-tip 2: De hoeveelheden die ik je voor de pindakaramel geef zijn te veel voor dit recept, maar het is nogal ingewikkeld om minder suiker te karameliseren. Je kunt het ook gewoon over ijs scheppen, zonder bun. Het blijft lang goed, dus je kunt het ook bewaren tot de volgende keer dat je dit dessert wil maken. Of draai het nog iets langer in de blender tot een puree ontstaat, die je vervolgens op brood smeert. Een soort salted-caramel-pindakaas. In Taiwan wordt de pindakaramel ook gegeten op broodjes met zacht gestoofd buikspek, ingemaakt mosterdblad, komkommer en koriander.


INGREDIËNTEN (4 personen)

50 gram geroosterde pinda's (zie pinda-tip) 1/2 theel. zout

100 gram kristalsuiker

4 mantou

neutrale olie om in te frituren

4 takjes koriander

4 bollen vanille-ijs


BEREIDINGSWIJZE


De pindakaramel

  1. Doe de pinda's samen met het zout in een met bakpapier beklede kleine ovenschaal.

  2. Doe de suiker in een pan en laat zachtjes smelten. Roer niet in de pan, maar beweeg hem om de suiker gelijkmatig te laten smelten.

  3. Blijf dit doen tot de suiker is gekarameliseerd, hij moet net mooi bruin zijn maar kijk uit dat hij niet verbrandt. Dat kan snel gaan.

  4. Giet de karamel op de pinda's en het zout en laat helemaal hard worden, dat duurt wel een kwartiertje.

  5. Breek de harde karamel in stukken en doe in een blender of koffiemolentje en draai fijn. Je kunt de karamel ook iets grover houden, dat er nog kleine knapperige stukjes in zitten. Het is maar net wat je lekker vindt.

De bun

  1. Verwarm genoeg olie in een wok of (frituur)pan tot 170 °C om te buns in te frituren.

  2. Je kunt de buns direct uit de vriezer frituren, maar je kunt ze ook eerst laten ontdooien en doormidden snijden. In dat tweede geval heb je extra veel knapperige buitenkant, maar het duurt wel langer.

  3. Frituur de buns tot ze goudbruin aan de buitenkant zijn, draai ze halverwege om. Dit duurt zo'n 30 tot 60 seconden per kant, het gaat heel snel.

  4. Haal de buns met een keukentang of schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bakrooster.

Het samenstellen

  1. Haal het vanille-ijs uit de vriezer terwijl zodat het iets zachter wordt.

  2. Pluk de blaadjes van de koriander.

  3. Als je de broodjes in hun geheel hebt gefrituurd, snijd ze dan nog doormidden.

  4. Schep een flinke bol vanille-ijs op elk broodje. Strooi er een ruime eetlepel van de pindakaramel en alle koriander eroverheen. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer direct.


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page