top of page

Havermout-sesampannenkoekjes met misokaramel


Deze havermoutpannenkoekjes kunnen twee kanten op. Er gaat geen suiker door het beslag dus je kan ze zowel zoet als hartig eten. Wij aten de eerste met misokaramel en gebakken banaan en als toetje nog een pannenkoek met chilicrisp met pinda's. Ook waanzinnig lekker, vooral als je nog wat bosui in huis hebt. Voor de pannenkoekjes leg je een laag sesamzaad in de pan, waarop je het beslag schept. Zo nestelen de sesamzaadjes zich heel knus in de pannenkoek. Die sesamzaadjes zijn echt idioot lekker, dus laat die absoluut niet weg.


Voor de pannenkoekjes heb je havermoutmeel nodig. Dat maak je heel makkelijk door havermout in een keukenmachine fijn te draaien. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook kant-en-klaar havermoutmeel kopen maar dat is nogal duur. Niet zo duur als een keukenmachine natuurlijk, dus kijk maar. O ja en niet schrikken van de superprofessionele foto bij dit eetclubrecept. Ik ben op bezoek bij vrienden in Ierland en één van die vrienden is fotograaf Oof Verschuren, die deze foto voor me heeft gemaakt. Echt blessed ben ik, hè?


No waste-tip: De sesamzaadjes die je overhebt in de pan, kun je mengen met wat chilicrisp en vervolgens overal overheen scheppen. Ei, groente, rijst, noedels, you know the drill. Als je misokaramel overhebt, kun je dit ook lekker over ijs gieten.


INGREDIËNTEN (6-8 pannenkoeken)

Misokaramel

100 gram kristalsuiker

50 gram roomboter

2 eetl. witte miso

150 ml volle melk


Pannenkoekjes 150 gram havermout

1,5 theel. bakpoeder

snuf zout

3 grote eieren, gesplitst

150 ml volle melk

neutrale olie om in te bakken

ongeroosterd sesamzaad, veel


Banaan 1 banaan per persoon

klont boter


BEREIDINGSWIJZE

  1. Maak eerst de misokaramel. Smelt de suiker in een pannetje op halfhoog vuur. Swirl de pan af en toe om de suiker te verdelen, je kunt beter niet roeren, en wacht tot je een mooie bruine karamel hebt.

  2. Voeg de boter toe en meng. Voeg de miso toe en roer. Voeg de melk beetje voor beetje toe en meng tot je een mooie gladde saus hebt. Zet apart terwijl je de pannenkoekjes maakt.

  3. Maal de havermout fijn in de keukenmachine, meng met het bakpoeder en zout.

  4. Klop de eidooiers door de melk en mix door het havermoutmengsel.

  5. Klop de eiwtitten stijf met een snuf zout en spatel door het beslag.

  6. Verhit een laagje olie in een koekenpan op laag vuur en strooi sesamzaad over de hele bodem van de pan. Schep het beslag in de pan (3 pannenkoekjes tegelijk) en bak een paar minuten, tot de onderkant mooi goudbruin en stevig genoeg is om om te draaien. Zet het vuur niet te hoog, dan verbrandt het sesamzaad. Doe een deksel op de pan zodat de pannenkoekjes wel goed garen.

  7. Draai de pannenkoekjes om en bak tot de andere kant gaar is. Herhaal met de rest van het beslag.

  8. Snijd intussen de banaan in plakjes en bak in een klont boter in een andere koekenpan goudbruin. Kijk wel uit met omkeren, de banaan wordt nogal zacht dus je moet een beetje voorzichtig zijn.P

  9. Serveer de pannenkoekjes met de banaan en misokaramel erop. Als je karamel te hard is geworden, kun je altijd nog een scheutje melk toevoegen om hem te verdunnen.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page