Ik weet het, de lente is in aantocht, en ik blijf maar met palmkool koken. Sorry. Ik had Ierland-heimwee en zag een enorme bos bij de groothandel liggen dus die heb ik mee naar huis genomen. Je kunt dit recept gelukkig ook met spinazie maken. En zelfs met de winterse kool is de smaak van dit bonenprutje heerlijk fris en bright, waardoor je heel de tijd door wilt blijven eten. Er gaat namelijk een shitload aan verse kruiden doorheen. Zoals jullie inmiddels wel weten, zit ik in een Perzische fase en iets wat ik veel voorbij zie komen is ghormeh sabzi. Een soort kruidenstoof met lamsvlees en bonen. Dit is een soort luiemans en vegan versie van dat gerecht.
Door het origineel gaan namelijk ook allemaal specerijen, gedroogde limoen en dat soort dingen. Ik heb gewoon kool, bosui en kruiden door elkaar gegooid en vond het toen al zo ongelooflijk lekker dat ik er niks meer aan heb gedaan. Ik was van plan om er op het eind nog een kneep limoen doorheen te doen, maar zelfs dat liet ik achterwege omdat het al zo perfect was. Dat kwam wellicht ook doordat ik de bouillon van mijn zelfgekookte bonen als vocht toevoegde. Ik kookte de bonen gewoon zoals ik altijd doe, op deze manier. Maar je kan dit ook met bonen uit blik maken. Je kunt overwegen om dan wel iets van kurkuma of komijnpoeder mee te bakken als je de knoflook toevoegd. Of wel die kneep limoen of citroen toe te voegen.
INGREDIËNTEN (2 personen)
250 gram palmkool, boerenkool of (wilde) spinazie
3 bosuien
30 gram basilicum
30 gram dille
30 gram koriander
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie om in te bakken
400 gram gekookte bonen (zelfgekookt of uit blik)
geroosterd brood om te serveren snuf chilivlokken
zout
BEREIDINGSWIJZE
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Ris de palmkool of boerenkool van de nerven en snijd grof. Snijd wilde spinazie als je die gebruikt in stukken. Als je een zak spinazie gebruikt, kun je de bladeren heel laten.
Blancheer de groente tot ze iets zachter zijn. Palmkool 1 minuut, boerenkool 2 minuten en spinazie 30 seconden. Haal met een keukentang uit het water en doe in de kom van een staafmixer.
Snijd de bosui grof. Pluk de blaadjes van de basilicum en dille. Hak de koriander (inclusief de steeltjes) grof. Doe de bosui en kruiden samen met 500 gram vocht bij de spinazie. Ik heb hiervoor een deel bonenbouillon gebruikt, aangelengd met water. Je kunt ook alleen water gebruiken of iets van groentebouillon toevoegen.
Pureer het groene mengsel. Dit duurt met palm- of boerenkool best lang. Je krijgt nooit helemaal een puree, maar pureer zeker een paar minuten.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een paar eetlepels (mag best wel ruim) olijfolie in een lage braad- of koekenpan en fruit daarin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg het groene mengsel toe en breng zachtjes aan de kook. Proef en breng op smaak met zout. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de bonen toe en laat nog een paar minuten pruttelen, tot de bonen zijn verwarmd.
Verdeel het gerecht over twee borden, strooi er chilivlokken op en serveer met toast.
Comments