top of page

Brothy beans met korianderpistou en chili-olie


Ik had jullie dit recept bijna onthouden omdat het internet al vol staat met recepten voor bonen in bouillon. Er staat bij mij altijd een pan bonen op het fornuis. Ik kook genoeg voor de hele week en kijk elke dag een beetje wat ik erbij eet. Eerder deze week maakte ik een snel korianderprutje met citroen, knoflook en sjalottenolie van de sjalottencrispies die ik op de bonen at. Het wat zo waanzinnig lekker dat ik al de hele week vrolijk wakker word met het idee dat ik tijdens de lunch weer deze boontjes mag eten. Dat geluk gun ik jullie ook, dus hier is het recept.


Zoals je weet ben ik groot voorstander van je eigen draai aan dingen geven, en met bonen geldt dat extra. In het kookwater mag je alles gooien wat je lekker vindt. Ik doe altijd kombu (zeewier) voor extra umami, hiervoor zou je ook een parmezaankorst kunnen gebruiken maar met kombu is het vegan. Je kunt ook gedroogde tijm of rozemarijn gebruiken, leftover bosui, gedroogde paddenstoelen of juist een paar dingen weglaten. Hetzelfde geldt voor groente. Ik eet van deze hoeveelheid bonen de hele week. Elke keer als ik honger krijg, bak ik groente naar keuze op en schep ik daar een portie brothy beans op. In dit geval radicchio, maar cavolo nero of spinazie is ook lekker. Iets waar ik niet in varieer is mijn favo side. Dat is altijd een plak zuurdezembrood, die ik aan één kant knapperig bak in de pan. Allerlekkerst om in de bouillon te dopen.


Bliktip: Gebruik je liever bonen uit blik? Wel minder lekker, maar het mag. Zet dan de bouillon op, laat een uurtje trekken en gaar de bonen op het laatst nog een paar minuten in de bouillon. Bonentip: Je kunt voor dit recept in princpe alle soorten soorten gedroogde bonen gebruiken. Haal bijvoorbeeld een zak witte bonen bij de (Midden-Oosterse) supermarkt of ga voor black eyed peas. Ik gebruikte prachtige orca-bonen die ik bestelde op waldfarming.nl. Daar bestel ik bijna al mijn bonen. Ze zijn iets duurder maar eigenlijk alsnog goedkoop als je nagaat hoe vaak je er van kunt eten.


No waste-tip: Bonen heb je eigenlijk nooit over, want je kan ze op miljoen manieren eten. Natuurlijk met mijn favoriete dressing van Yvette (waarvan ik eerder deze week de kaneel door garam masala verving, ook lekker), kruiden-olie of chimichurri-achtige sauzen. Als je sjalotten-olie overhebt kun je die als basis van je volgende bonendressing gebruiken.


INGREDIËNTEN (4 personen of eet er in je eentje de hele week van zoals ik)


Bonen

1 ui

2 tenen knoflok

250 gram gedroogde bonen (zie tip), minstens 8 uur in water geweekt

stuk kombu zo groot als je hand

1 theel. gedroogde oregano

2 gedroogde chilipepers

1 laurierblaadje

paar eetlepels olijfolie zout


Sjalottencrispies

2 grote sjalotten, gepeld 75 ml olijfolie Maldon-zout


Pistou

30 gram koriander

1 grote teen knoflook

1/2 citroen, rasp en sap

2 eetl. sjalottenolie

zout


1 radiccho

chili-olie en crisp naar smaak (zelfgemaakt of kant-en-klaar)

(gebakken) brood om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de ui in kwarten, de schil kun je laten zitten. Plet de knoflook (weer met schil) met de zijkant van een mes. Doe de ui, knoflook, bonen, kombu, oregano, gedroogde chilipeper, laurier, olijfolie en een flinke snuf zout in een braadpan met dikke bodem. Voeg zoveel water toe dat de bonen een paar centimeter onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de bonen heel zachtjes pruttelen. Echt heel zachtjes. Afhankelijk van de boon en jouw smaak duurt het zo'n 30 tot 60 minuten tot ze klaar zijn. Ik begin altijd bij 30 minuten met proeven. Ik hou ervan als m'n boon nog een klein beetje bite heeft, als je een zachtere boon wil kook je hem langer.

  2. Maak intussen de sjalottencrispies. Snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringen. Ik doe dit altijd over de lange zijkant van de sjalot, dan krijg je mooiere crispies. Doe samen met de olie in een steelpan en bak de sjalotten in 8 tot 10 minuten op laag tot halfhoog vuur goudbruin en knapperig. De olie moet de hele tijd zachtjes pruttelen, niet te hard, dan verbranden de uien. Giet de sjalotten af en bewaar de olie. Leg de sjalotten op een met keukenpapier bekleed bord en breng op smaak met een snuf Maldon-zout (of iets anders flaky's). De sjalotten worden nog knapperiger als ze afkoelen.

  3. Hak voor de pistou de koriander fijn, meng met de rasp en het sap van de halve citroen en rasp de knoflook erboven. Voeg de sjalottenolie toe en breng op smaak met een klein beetje zout.

  4. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Snijd de radicchio in dunne repen en bak een paar minuten op hoog vuur in de olie. Schep de bonen en bouillon erop (of doe de radicchio bij de bonen in de pan) en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.

  5. Proef de bonen en het kookvocht en breng eventueel nog op smaak met extra zout. Schep bonen en een beetje bouillon in een diep bord. Drizzle er chili-olie en crisp overheen en maak af met de pistou en sjalotten. Serveer met brood om te dippen.

202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page