top of page

Indiaas gebakken rijst met spruiten

Bijgewerkt op: 2 jan.In de winter heb ik altijd een enorme zak spruiten in huis. Ze blijven wekenlang goed, wat fijn is als je in je eentje woont en niet elke dag hetzelfde wil eten. En ondanks dat ik verzot ben op klassiek gekookte spruitjes met een beetje room en nootmuskaat, of geroosterde spruiten uit de oven, eet ik ze bijna nooit im hun geheel (of gehalveerd, for that matter). Ik vind spruiten het allerlekkerst als je ze in dunne reepjes snijdt. Van rauw tot donkerbruin gebakken. Ik eet ze bijna wekelijks als lunch op m'n winter salad hummus bowls. Of ik bak ze op hoog vuur en doe ze op toast met ricotta. Met nog wat chili-olie of Parmezaanse kaas erop.


Zo dun gesneden zijn spruiten de ideale verstopgroenten. Door m'n gebakken rijst houd ik normaal niet zo van groente, omdat ik vooral de rijst wil proeven. Ik maak alleen soms uitzondering voor bimi of dus flinterdun gesneden spruiten. Die geven namelijk een lekkere geroosterde smaak, zonder dat ze afleiden van de structuur van de rijst. Ik ben dit keer de Indiase kant op gegaan met kurkuma, mosterdzaad en gember. Ik ben verslaafd aan de Curry Bomb chili-olie van Trouble & Spice. Die kreeg ik ooit opgestuurd en is echt waanzinnig met crispy curryblaadjes erin. De perfecte kerst op de taart in dit gerecht. Andere chili-olie is anders ook goed. Mijn pot is bijna leeg dus ik denk dat ik binnenkort ga proberen om zelf een chili-olie met Indiase smaken te maken. Dan geef ik jullie natuurlijk het recept.


O en het is weer een nieuwe maand, dus er is weer een nieuwe playlist. Luister hem hier en happy new year!


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 sjalot

2 tenen knoflook

75 milliliter neutrale olie

150 gram spruiten

1 theel. fijngehakte gember

1 eetl. donker mosterdzaad

1 theel. kurkuma

snuf asafoetida

300 gram gekookte basmatirijst, afgekoeld

chili-olie om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de sjalot en knoflook in dunne ringen. Doe samen met de olie in een wok of koekenpan en bak op halfhoog tot laag vuur in circa 8 minuten goudbruin en knapperig. Kijk deze video even als je dat lastig vindt.

  2. Giet de crispies af (bewaar de olie!!) en leg op een met keukenpapier bekleed bord. Zorg dat het in 1 laag ligt zodat het goed kan afkoelen/knapperig worden en breng op smaak met zout.

  3. Snijdt de spruiten in dunne reepjes. Doe de olie terug in de wok of koekenpan en bak de gember en het mosterdzaad circa 1 minuur of tot het mosterdzaad begint te dansen.

  4. Voeg de kurkuma en asafoetida toe en bak 30 seconden mee. Voeg de spruiten toe en bak een paar minuten tot ze geblakerd zijn.

  5. Voeg de rijst toe en schep alles goed om. Druk de rijst aan en laat 1-2 minuten ongestoord bakken. Schep om en bak nog 1 tot 2 minuten.

  6. Serveer de rijst met de crispies en chili-olie bovenop.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page