top of page

Koolsla, bijna zonder te koken


Excuus dat je iets langer moest wachten op dit recept. Ik had nogal een jet lag, iets wat ik van tevoren altijd weet van mezelf maar waar ik dan toch niet op anticipeer. Nou ja, het is eigenlijk maar beter zo want dit is geen weekendrecept maar juist iets wat je op maandagavond even snel maakt. Ik heb dit recept van een vriend van mij, die de sjalotten iets sappiger houdt. Ik bak ze crispy. Allebei is lekker. De sjalottenolie meng je vervolgens met een scheut azijn en een snuf zout door kool en dat is het. Op de een of andere manier zijn de sjalottenolie en de azijn an sich al de perfecte dressing.


Gebruik wel een vrij smaakloze azijn zoals natuurazijn of misschien rijst. Geen wittewijn of iets met meer smaak, je wil juist het scherpe frisse van de azijn. Wat betreft de kool kan je alle kanten op. Ik had nu nog een mooie radicchio, maar ik heb het ook weleens gemaakt met spitskool, Chinese kool of zelfs witlof of little gem. Als het maar gewoon een klein beetje bitter en knapperig is, is het lekker. Geen donkere kool zoals boere of palm. En echt het enige dat je hoeft te doen voor dit gerecht is sjalotten bakken (kijk deze video als je dat lastig vindt) en roeren. Ik at het op een kom rijst, maar het is ook lekker als bijgerecht.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 sjalot

50 ml neutrale olie

2 flinke handen flinterdun gesneden kool naar keuze (zie intro)

1 theel. natuurazijn

snuf zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de sjalot in dunne ringen. Bak de sjalot in de olie in circa 8 minuten goudbruin en knapperig. Giet af en bewaar de olie. Laat de sjalotten uit op keukenpapier.

  2. Meng de sjalottenolie met de kool, azijn en een snuf zout. Serveer met de sjalottencripsies on top.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page