top of page

Koude tofu met warme spicy sausAls het de hele tijd zo warm en klam is als deze week, heb ik soms even geen zin in te veel pannen op het vuur. Deze snelle spicy saus hoeft maar twee minuten te pruttelen en de tofu eet je rechtstreekt uit de koelkast. Je kan de saus zelfs rauw eten, dan hoef je helemaal niet te koken. Door bakken worden de smaken wel iets dieper en ik vind het contrast van de warme saus op de koude tofu heel lekker. Zet de tofu dus tijdens het uitlekken dus ook echt terug in de koelkast, zo blijft hij op temperatuur.


Eigenlijk is dit gewoon weer een lekker-op-alles-saus. Daar heb je er nou eenmaal nooit genoeg van. Door de combinatie van Szechuanese chilibonenpasta en suiker is de consistentie bijna jammig. Je zou er ook nog wat bosui overheen kunnen strooien, maar ik heb me een keer ingehouden op dat vlak. Juist die volle smaak bovenop tofu is zo lekker. De tofu is zelf natuurlijk ook al fris van smaak.


No waste-tip: De saus is twee keer zo veel als je nodig hebt, maar omdat het in de staafmixer moet is het moeilijk om minder te maken. Niet getreurd, hij is lekker op alles. Doe een schepje van de saus bij een gebakken ei in de pan en laat het samen nog even opstaan. Heerlijk. Door noedels of over groenten is natuurlijk ook lekker. You know the drill inmiddels.


INGREDIËNTEN 300 gram zijden tofu

1 kleine teen knoflook, gepeld

3 eetl. neutrale olie 1 eetl. Szechuanese chilibonenpasta

1 theel. fijngehakte gember

1 eetl. lichte sojasaus

1 theel. kristalsuiker

1 eetl. sesamzaad


BEREIDINGSWIJZE

  1. Haal de zijden tofu uit de verpakking en leg op een bord in de koelkast om uit te lekken.

  2. Hak de knoflook grof en doe samen met de olie, Szechuanese chilibonenpasta en gember in de beker van een staafmixer en pureer.

  3. Doe de inhoud van de staafmixer in een steelpannetje en zet het vuur halfhoog. Zet het vuur zodra de boel pruttelt iets lager en bak de saus 1 tot 2 minuten aan.

  4. Voeg de sojasaus, kristalsuiker en het sesamzaad toe, roer om en zet het vuur uit.

  5. Haal de tofu uit de koelkast en giet het vocht dat op het bord ligt weg.

  6. Giet de helft van de saus (bewaar de andere helft voor later) over de tofu en serveer direct.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page