top of page

Latkes met bosui-kori-chilicrisp

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Bijgewerkt op: 27 aug 2021



Latkes met sour cream en zalmeitjes zijn voor mij een ultiem brunchgerecht. Ongeveer net zo makkelijk om te maken als pannenkoeken, maar dan vele malen lekkerder. De knapperige aardappel - genoeg olie gebruiken! - met sour cream en viseitjes die in je mond poppen is elke keer weer raak. Vaak worden latkes geserveerd met zalmeitjes, maar ik haal meestal foreleitjes. Die zijn iets goedkoper, maar (vind ik) net zo lekker. Ik koop ze bij de groothandel, maar een goede visboer heeft ze vaak ook. Haal in ieder geval niet die hele kleine eitjes van de toko die bedoeld zijn voor sushi, die hebben niet het juiste pop-effect.


Qua grootte zitten deze aardappelkoekjes een beetje tussen latkes en rösti in. Latkes zijn meestal kleiner en rösti groter, van latkes eet je er dus meestal meer. Maar ik vind koekjes vormen van het beslag stom om te doen. Hoe minder vaak ik dat moet doen, hoe beter. Grote latkes it is.


De bosui-kori-chilicrisp is geïnspireerd op 'the dip' van Alison Roman: een lichtpittige dip met heel veel olie, chilivlokken, bosui en koriander. Door koriander en bosui te bakken, verandert de smaak van fris naar geroosterd en aards. Ik vind het lekker als chilicrisp een heel klein beetje zoet is, daarom gebruik ik Koreaanse chilivlokken (gochugaru). Die zijn iets minder scherp en bijna zoetig. Je kunt ook reguliere gedroogde chilivlokken gebruiken, maar je krijgt dan echt een heel andere smaak.


Alison schept haar crispy bosui en koriander over labneh of Griekse yoghurt, om er vervolgens brood of rauwkost in te dippen. Daar is mijn crisp ook heel geschikt voor, maar in principe kun je hem overal bij eten waarbij je normaal gesproken chilicrisp eet. Op rijst met een gebakken ei, (Chinese) broccoli, gestoomde aubergine of een boterham met kaas. Ook heerlijk met een gekookt ei en yoghurt als spicy ontbijt.


Romige tip: Latkes worden doorgaans geserveerd met sour cream, maar goede kwaliteit sour cream is lastig te vinden. Daarom gebruik ik soms crème fraîche, die haal ik dan bij Lindenhoff of van het merk Isigny en dan het liefst de biologische. Die koop ik bij de groothandel, maar sommige goede delicatessewinkels of zelfs slagers hebben hem ook. Mocht je in Amsterdam wonen: bij De Kaaskamer verkopen ze waanzinnige crème cru. Die is een stuk dikker en een tikkeltje zuur. Echt te gek.


Vega tip: Als je geen vis eet, kun je de viseitjes ook vervangen door een zachtgekookt of gepocheerd ei of helemaal weglaten.


Crunchy tip: Door het zetmeel uit de aardappels weer door de geraspte aardappel te mengen, worden de latkes extra knapperig. Sla deze stap niet over!


No waste-tip: Als je beslag overhebt, kun je dit het beste meteen bakken en de gebakken latke in de koelkast bewaren. Bak hem de volgende dag nog even kort op in een droge koekenpan. Het beslag zelf blijft niet lang goed.


INGREDIËNTEN (3 tot 4 personen)


Bosui-kori-chilicrisp

3 bosuien

10 g koriander

150 ml neutrale olie

3 eetl. gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

2 eetl. geroosterd sesamzaad

1 theel. korianderzaad

1 theel. zout

1/2 theel. kristalsuiker


Latkes en consorten

1 kg vastkokende aardappels

3 eieren

3 eetl. tarwebloem

1 gele ui, gepeld

2 bosuien

10 g koriander

zout en versgemalen witte peper

neutrale olie om in te bakken

sour cream, crème fraîche of crème cru om te serveren (zie tip)

zalm- of foreleitjes om te serveren


BEREIDINGSWIJZE


Bosui-kori-chilicrisp

  1. Hak de bosui in dunne ringen en de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Doe samen met de neutrale olie in een steelpanntje en zet het vuur halfhoog.

  2. Zet als alles borrelt het vuur iets lager en laat het geheel circa 5 minuten zachtjes pruttelen, tot de bosui en koriander licht verkleuren maar nog niet echt bruin zijn.

  3. Voeg de gochugaru, het sesamzaad en korianderzaad toe en gaar 2 tot 3 minuten mee.

  4. Draai het vuur uit, voeg het zout en de suiker toe, roer door en laat helemaal afkoelen. De bosui en koriander worden nog knapperiger als alles is afgekoeld. Zet apart.

Latkes

  1. Gebruik de grote gaten van een box grater (zo'n rasp met 4 kanten) om de aardappel en ui te raspen. De aardappels hoef je niet eerst te schillen.

  2. Doe de aardappels in een fijne zeef boven een kom. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en laat de zeef boven de kom circa 5 minuten staan.

  3. Snijd ondertussen de bosui in ringen en de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.

  4. Als het goed is, is al het zetmeel naar de onderkant van de kom gezonken. Giet het vocht eraf en meng de aardappels, ui, bosui, koriander, tarwebloem en eieren met het zetmeel. Door dit extra zetmeel toe te voegen, worden de latkes extra knapperig. Breng op smaak met zout en versgemalen witte peper.

  5. Verhit een flinke laag neutrale olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Schep een deel van het beslag in de pan en maak rondjes met een diameter van 15 tot 20 centimeter, van 1 tot 2 centimeter dik.

  6. Bak de latkes circa 5 minuten per kant, tot de buitenkant goudbruin is en de binnenkant gaar. Als het te hard gaat, zet het vuur dan iets lager. Je wil niet dat de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Omdraaien kan lastig zijn. Ik gebruik hiervoor twee spatels, zodat je de latke als het ware tegenhoudt als je je hem omdraait.

  7. Haal de latke uit de pan en laat uitlekken op een bakrooster, zodat hij knapperig blijft.

  8. Herhaal met de rest van het beslag. Als het goed is haal je er 3 grote of 4 iets minder grote latkes uit.

SERVEREN

  1. Verdeel de latkes over 3 of 4 borden en breng eventueel op smaak met zout. Serveer met de bosui-kori-chilicrisp, sour cream of crème fraîche en zalm- of foreleitjes.

VOORBEREIDEN/BEWAREN

  1. De crisp blijft zeker een paar weken goed en is lekker op alles. Hij wordt zelfs lekkerder hoe langer je hem laat staan, de smaken trekken dan steeds meer in de olie. Je kunt de crisp dus zeker een tijdje van tevoren maken, of het recept verdubbelen zodat je over hebt. Bewaar afgesloten op kamertemperatuur.

  2. Het beslag voor de latkes kun je beter niet ver van tevoren klaarmaken. Er loopt dan steeds meer vocht uit de aardappels, waardoor het beslag dunner word. Je kunt de aardappels en ui wel een paar uur vantevoren raspen en net voordat je gaat bakken met de rest van de ingrediënten mengen.

324 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page