top of page

Pandanpavlova met kokoscustard



Deze is voor iedereen die nog op zoek is naar een spectaculair dessert voor tijdens de feestdagen. Ik hou zelf totaal niet van eten in gangen waarbij iedereen een mooi gepresenteerd gerecht op een eigen bordje krijgt. Ik vind het veel gezelliger als dingen gewoon op tafel staan en mensen zelf een beetje kunnen pakken. Naast dat dit een stuk minder gedoe is voor de host, vind ik het daadwerkelijk bijdragen aan de vibe. Je hele houding verandert als je de hele tijd een beetje bezig bent met wat je volgende hap wordt, over elkaar heen moet hangen en afhankelijk bent van de ander om je een gerecht aan te geven. Het is veel interactiever en meer verbindend dan iedereen z'n eigen bordje. Daarom houd ik misschien ook zo van gourmetten.


Pavlova is perfect om in het midden van de tafel te zetten. Het recept is makkelijk te verdubbelen als je een grote familie of vriendengroep hebt (maak dan twee panvlova's, niet één grote), en het is lekker messy. De room bovenop is een mengsel van kokoscustard en slagroom. Iets vloeibaarder dan alleen slagroom dus het loopt meteen alle kanten op. Dat is gezellig. Dit is het enige feestdagenrecept dat je van me krijgt, ik hou er zelf namelijk helemaal niet van en zou het liefst fast forwarden naar januari. Dus of je nou deze pavlova maakt of niet, wees in ieder geval extra lief voor de mensen om je heen voor wie december helemaal geen feestmaand is.


No waste-tip: Voor de kokoscustard heb je niet heel blik kokosmelk nodig. Ik maak van leftover kokosmelk altijd chiapudding. Aanlengen met wat plantaardige melk, chiazaadjes en agavesiroop erdoorheen en je hebt een heerlijk ontbijtje.


INGREDIËNTEN (8-10 personen)

Pavlova

4 eiwitten

250 gram kristalsuiker

1 theel. natuurazijn

1 theel. maizena

1 theel. pandanpasta


Custardroom

4 eidooiers

50 gram kristalsuiker

1 eetlepel maizena

250 ml kokosmelk

150 gram slagroom


Topping

50 gram kokosvlokken


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Klop de eiwitten op in een standmixer of met een handmixer stijf. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe zodat je glanzende pieken krijgt.

  2. Voeg de azijn, maizena en pandanpasta toe en klop tot alles egaal groen is.

  3. Spatel het mengsel op een bakpapier in een rondje en maak het midden iets lager zodat je daar straks de room in kan doen. Bak de pavlova 1 uur, zet de oven uit en laat hem met de deur dicht helemaal afkoelen in de oven.

  4. Maak intussen de custard. Kluts de eidooiers, suiker en maizena in een kom.

  5. Breng de kokosmelk op laag vuur zachtjes aan de kook. Schenk een klein beetje bij het eigeelmengsel en meng. Doe dit een paar keer en voeg dan alle kokosmelk toe.

  6. Doe het mengsel terug in de pan en gaar zachtjes, onder constant roeren, tot de custard dikker wordt. Haal uit de pan en laat in de koelkast afkoelen.

  7. Rooster de kokosvlokken in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin.

  8. Klop als je klaar bent om de pavlova te serveren de slagroom stijf. Schep door de kokoscustard en verdeel over de pavlova. Maak af met de kokosvlokken en serveer direct.



55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page